Hash rate nedir?

Hash rate, Bitcoin madenciliğinde kullanılan cihazların tamamında var olan matematiksel işlem gücünün adıdır ve hash power olarak da tabir edilir.

Bitcoin ve diğer kripto para madencileri, güçlü bilgisayarlar ve özel tasarımlar eşliğinde, manuel olarak hesaplanamayacak kadar komplike yapıda matematiksel problemler çözerler. Bu çözümler gerçekleştiğinde de yeni bir Bitcoin üretmiş olurlar ve işlem bilgilerini doğrulayarak ağın güvenliği sağlarlar. Tüm bu işlemlerin toplam hızının ve gücünün rakamsal değeri, hash oranıdır.

Hash rate (hash oranı) nasıl hesaplanır?

Bitcoin blokzincirindeki madencilerin bir blok üzerinde gerçekleştirdikleri tüm işlemler, SHA-256 algoritması üzerinden bir metin dizisi ortaya çıkarır. Elde edilen bu dizinin algoritmada kaç kez hash ettiği sayılır, bu da rakam ve harflerden oluşan 64 karakterli hash bilgisini verir. Ardından hash/saniye formülü kullanılarak hash rate bilgisi elde edilir.

Hash bilgisinin ölçümü için kilo, mega, giga, tera, peta ve exa terimleri kullanılır. Örneğin; “saniyede 1 kilo hash = saniyede 1000 hash verisi” anlamına gelir gibi tespitler elde edilir.

Hash rate amacı nedir?

Hash rate verisiyle Bitcoin ağında işlev gösteren tüm cihazların saniyede kaç adet matematiksel işlem yaptığı bilgisine ulaşılır. Ayrıca, kullanılan bilgisayarların toplamının da performansını ele verir. Peki, bu neden önemlidir? Bitcoin madenciliğinde yapılan matematiksel işlemlerin temel amacı, ağın güvenliğini sağlamak ve genel işleyişi verimli hale getirmek olduğundan hash oranı önem taşır.

Ayrıca, günümüzde kirpto para madenciliğinde bir rekabet ortamı oluştuğunu söylemek mümkün ve en büyük rekabet, Bitcoin ağında gerçekleşiyor. Her madenci, başarı oranını arttırarak daha fazla ödül toplamak ister ve bunun için de hash oranı yüksek bir bilgisayar sistemine ihtiyacı vardır. Bu yüzden hashing, güç tüketimi, KWh başına maliyet ve havuz ücreti gibi kalemleri esas alarak günlük kar oranını hesaplayabilir. Elde edeceği kar için ihtiyacı olan bilgisayar donanımının ne olduğunu tespit eder ve ona göre sistemini kurabilir. Aslında ihtiyacı olan hash oranını yakalayabileceği bir sistem kurar.

Özet olarak, güçlü, verimli ve hızlı bir Bitcoin ağı için hash rate hesaplamaları olmazsa olmazdır.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN