Dolaşımdaki Bitcoin sayısı gerçekten göründüğü kadar mı?

Resmi verilere göre 18 milyondan fazla Bitcoin çıkarılmış görünüyor ancak blokzincir istihbarat platformları ve araştırmacıların raporları başka bir gerçeğe işaret ediyor.

S. Hakan Özel
Kripto Paralar ve Güvenlik Uzmanı

Bitcoin (BTC), yazılım kurgusu gereği toplamda 21 milyon adet üretilebilecek. Bitcoin’lerin tamamının 2140 yılında çıkarılmış olması bekleniyor. 18 Haziran 2020 itibariyle 18.407.856 BTC çıkarılmış görünüyor. Bu sayı arz edilebilecek toplam miktar olan 21 milyon adedin yüzde 87’sinden biraz fazlasını oluşturuyor.

Öncelikle şu soruya yanıt verelim: Nasıl oluyor da neredeyse yüzde 90’ı çıkarılmış olan Bitcoin’in 21 milyon sınırına ulaşması için 100 yıldan fazla bir süre öngörülüyor?

Bunun en önemli sebebi “halving” adı verilen, dört yılda bir gerçekleşen Bitcoin blok ödülü yarılanmaları. Madencilik faaliyeti ile her bir blok doğrulandığında, ortaya çıkan BTC miktarı her 4 yılda bir yarı yarıya düşüyor. Mayıs ayında gerçekleşen blok ödülü yarılanmasından sonra doğrulanan her bir blok için ödül 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düştü. Bu durum Bitcoin’in arz hızını sürekli yavaşlatacağı için geriye kalan sınırlı miktardaki BTC’nin çıkarılması, bugüne kadar çıkarılan 18 milyon BTC’ye göre çok daha uzun sürecek.

Kayıp Bitcoin’ler

18 milyondan fazla Bitcoin’in piyasada dolaşımda olduğu söylense de gerçekte tablo biraz farklı çünkü bu istatistiği değiştiren bir gerçek var.

Blokzincir istihbarat platformlarının ve araştırmacıların raporlarına göre piyasadaki BTC’lerin yüzde 15’inden fazlası kayıp zira sahiplerinin bu kripto paralara erişimi yok.

Bunun sebebi, kullanıcıların fiyat olarak bu seviyelere gelmeden önce önemsemedikleri BTC’lerini güvenli ve dikkatli bir şekilde saklamamaları. Bozulan bilgisayarını 7500 BTC’nin yüklü olduğu hard disk’iyle birlikte çöpe atanlardan tutun da yıllar önce maddi değeri neredeyse yok denecek kadar azken ciddi miktarda Bitcoin alıp sonra bu yatırımını unutan ve nerede nasıl sakladığını hatırlamayan insanlara kadar pek çok trajikomik hikâyeye internette rastlamanız mümkün.

Kripto paralar nasıl saklanmalı?

Kayıp BTC’ler, kripto paraları doğru ve güvenli bir şekilde muhafaza etmenin önemini bir kez daha gösteriyor.

Bunun için kripto para yatırımcılarının iki seçeneği bulunuyor:

1- Kripto paralarınızı güvenilir, kurumsal bir dijital varlık işlem platformunda saklayabilir, istediğiniz zaman alım satım ya da yatırma çekme işlemi yapabilirsiniz.
2- Kripto paralarınızı kişisel cüzdanınıza göndererek özel anahtarıyla birlikte saklayabilirsiniz.

Eğer kripto paralarınızı bir platformda değil de kişisel cüzdanınızda saklıyorsanız yapmanız gerekenler ise şunlar:

1- Yatırımınızı unutmayın.
2- Özel anahtarlarınızı ihtiyaç halinde ulaşılabileceğiniz şekilde saklayın.
3- Yatırım yaptığınız kripto paralar bugün büyük bir maddi değer ifade etmiyor olsa dahi gelecekte neler olabileceğine dair ihtimalleri aklınızdan çıkarmayın.

Kayıp BTC’ler dijital varlıkları güvenle muhafaza etmenin dijital varlık yatırımı yapmak kadar önemli olduğunun göstergesi. Bu nedenle dijital varlıkların bir gün değerlenebileceğini göz ardı etmemek, bunların kayıp kripto paralar arasına girmemesi için de son derece dikkatli olmak gerekiyor.

Bu içerik en son 3 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Hakan Özel

1976 doğumlu olan Hakan Özel, bilgisayar mühendisliği mezunudur. 15 yılı aşkın süredir siber güvenlik alanında çalışmalar yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası şirketlere siber güvenlik, blokzincir teknolojileri, kriptografi ve kripto paralarla ilgili danışmanlık hizmeti vermektedir. Özel, halen kripto paralar ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışmaktadır.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN