SEC, spot Bitcoin ETF’lerini onayladı

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

SEC, spot Bitcoin ETF’lerini onayladı

SEC’nin (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) resmî X hesabından yapılan yanlış duyurunun piyasalarda yarattığı tahribattan sadece 2 gün sonra ABD’nin ilk spot Bitcoin ETF’lerini (borsa yatırım fonlarını) resmen onayladı. Menkul kıymetler düzenleyicisi, 10 Ocak’ta Bitwise, Grayscale, Hashdex, Blackrock, Valkyrie, BZX, Invesco, Vaneck, WisdomTree, Fidelty ve Franklin’in 19b-4 başvurularını onayladı. Artık yatırımcılar, Bitcoin’i dayanak varlık olarak tutan ETF’lerden hisse satın alabilecek.

Gary Gensler’dan rapor istendi

ABD’den iki senatör, 9 Ocak’ta yaşanan X hesabı ihlaliyle ilgili olarak Kongre’ye bir rapor sunmak üzere SEC’yi çağırdı. Türkiye saatiyle 00.11’de SEC’nin resmî X hesabı üzerinden ETF’lerin onaylandığına dair atılan tweet’in dakikalar içinde hack’lenme açıklamasıyla birlikte silinmesi olayına dair X’ten açıklama geldi. Sorunun kendi sistemlerindeki bir açıktan kaynaklanmadığını belirtmelerinin ardından olayın, bir kişinin SEC’nin hesabına bağlı telefon numarasının kontrolünü ele geçirmesiyle meydana geldiği öğrenildi. Tüm bu süreçte pozisyonları zarara uğrayan yatırımcılar ise SEC’nin sorumlu tutulmasına dair taleplerini dile getirdi. Bunun üzerine senatörler, SEC Başkanı Gary Gensler’e aynı gün gönderdiği mektupta durumu, “Komisyon’un yatırımcıları koruma, adil, düzenli ve verimli bir biçimde piyasaları sürdürme ve sermaye oluşumunu kolaylaştırma üçlü misyonuna aykırı” olarak nitelendirerek rapor talebinde bulundu.

ProShares Bitcoin ETF’i rekor kırdı

Kripto para piyasaları spot Bitcoin ETF başvurularına gelecek cevabı beklerken vadeli BTC fonlarına ilgi artmaya devam etti. YCharts’ın paylaştığı verilere göre; ProShares’in vadeli Bitcoin yatırımları yapan BITO kodlu borsa yatırım fonu yeni bir rekora imza attı. New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören BITO fonunun yönetimi altındaki varlıkların toplam büyüklüğü 2 milyar doları aştı. Bu tarihi rekorda Cathie Wood’un şirketi ARK Invest’in geçtiğimiz hafta 92 milyon dolarlık BITO hissesi satın almasının da büyük payı var.

 

Bu içerik en son 11 Ocak 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN