Salgından sonra kripto para piyasasında ne olacak? | LogEditor #3

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken yaşanan zorlu süreç kripto para piyasasını da etkiledi. Her ne kadar piyasanın doğasında olan fiyat hareketliliği sürse de yatırımcıların kripto para birimlerine yönelmeye devam ettiğini görmek mümkün.

LogEditor

  • 16 Mart’ta Bitcoin’in toplam piyasa değeri 84 milyar dolar seviyesine kadar düşerken yaşanan fiyat hareketliliğinin ardından, bu yazı yayıma hazırlanırken 127 milyar doları gördü.
  • Bu yükseliş tüm kripto paraların piyasa değeri açısından da geçerli. CoinMarketCap verilerine göre, yine 16 Mart’ta 5296 kripto paranın piyasa değeri 13 Mart’ta 132 milyar seviyesine kadar gerilerken bugün 194 milyar doları geçmiş durumda.

Nakit para işlevselliğini kaybetmeye başladı

Fiyat hareketliliği ve piyasa değerlerindeki değişim kripto para piyasasının doğasında olsa da Koronavirüs’ün etkisinin gün geçtikçe belirginleştiğini söyleyebiliriz.

  • Daha önceki LogEditor yazılarında da belirttiğimiz gibi, bu zaman zarfında online alışverişe yönelimler arttı. Salgın nakitle alışverişi büyük sekteye uğrattı. Hem fiziksel olarak bir yerden alışveriş yapmanın riskleri hem de nakit para kullanımının sağlık açısından yarattığı kuşkular bunu tetikledi.
  • Yaşananlar merkeziyetsizlik, düşük maliyetli transfer imkânı ve finansal özgürlük sağlayan kripto paraların kullanımının giderek yaygınlaşacağını ortaya koyuyor.
  • Kripto paraların gündelik hayatta bir ödeme aracı olarak da kullanımı arttıkça kripto para piyasasındaki yükselişin devam edeceğini söylemek mümkün.

Blokzincir ciddi bir alternatif

Kripto paralar blokzincir teknolojisinin en dikkat çekici ürünüydü ve blokzincir alanındaki diğer gelişmeler de bu konuda birtakım sonuçlar elde etmemizi sağlıyor.

  • Başta Çin olmak üzere pek çok ülkenin blokzincir teknolojisine yöneldiğini biliyoruz. Çin’in dev kurye firması SF Express’in hizmetlerinde blokzincir teknolojisine yönelmesi ve araştırmalar yapmaya başladığını açıklaması bu teknolojinin gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) salgınla ilgili verileri paylaşmak için blokzincir üzerinde çalışmalar yaptığı da basına yansıdı.
  • Salgının bir diğer sonucu da evde kalan insanların boş zaman aktivitelerinde blokzincir temelli oyunlara yönelmesi oldu. Ethereum tabanlı bir mobil oyun olan The Sandbox, yaklaşık 450 bin dolarlık sanal arazi satışı gerçekleştirdi.

Blokzincir teknolojisinin kullanımı nakliye, veri paylaşımı ve oyun gibi alanlarda her geçen gün artıyor. Bu teknoloji; ölçeklendirme, akıllı sözleşme üretebilme, tasdik ve noter işlemleri gibi birçok konuda da gelişmelere gebe.

Yeni kripto para Toilet Paper Token piyasa hızlı giriş yaptı(!)

Tabii tüm bunlar olurken gerilimli atmosfere rağmen kripto para dünyasında eğlenceli bir “gelişme” de oldu.

  • CoinMarketCap 1 Nisan günü lider kripto para birimi Bitcoin’i geride bırakan bir “kripto para”yı listesine aldı: Toilet Paper Token (Tuvalet Kağıdı Token).
  • “Kripto para”nın dolaşımdaki miktar kısmına ise stokların tükendiği bilgisi eklendi. Tüm dünyada yaşanan panik nedeniyle bazı insanların tuvalet kâğıdı stoklaması CoinMarketCap tarafından böylece 1 Nisan şakası haline geldi.

Geçen hafta yaşanan tüm bu gelişmeler gösteriyor ki kripto paralar daha çok tercih edilir hale geldi. Bu da kripto para piyasasına duyulan güvenin her geçen gün arttığının göstergesi. Blokzincir alanındaki teknolojik çalışmalar da kullanıcıların bu alana hızla adapte olması da piyasa açısından umut verici…

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN