Sahte eklenti ve bağlantılara dikkat | LogEditor #2

Koronavirüs (COVID-19) tüm dünyada olduğu gibi kripto para piyasasında da ciddi etkiler yarattı. Kripto paraların toplam piyasa hacmi yükselirken süreçten yararlanmak isteyen kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık girişimleri dikkat çekiyor.

LogEditor

Son dönemde yaşanan fiyat hareketliliğinde Koronavirüs’ün de önemli bir payı olduğu belirtilirken kripto paraların piyasa değerinde ise yükseliş yaşandı. 16 Mart’ta toplam piyasa değeri 140 milyar dolar seviyesindeyken 27 Mart’ta bu, 187 milyar doları aşmış durumda.

Yatırımcıların kripto para birimlerine yönelmesinde etkili olan faktörler şunlar oldu:

  • Koronavirüs nakit para kullanımında düşüşe yol açtı. Virüsten korunmak için uygulanan sosyal mesafe ve nakit kullanımının sağlık bakımından riskli olduğu düşüncesi nedeniyle online alışveriş sitelerine yönelim arttı.
  • Süreç fiat paralara olan yaklaşımı da etkiledi. Merkeziyetsizlik ve transfer kolaylığı avantajları kullanıcıların kripto paraya olan ilgisini artırdı.
  • ABD ise Koronavirüs’ün ekonomiye olumsuz etkilerine karşı bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar dijital dolar oluşturulmasını öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Bu konuda Çin’in de dijital yuan üzerine çalışmalarını hızlandırdığı medyaya yansıdı.

Koronavirüs dolandırıcıları harekete geçirdi

Tabii kripto para birimlerine olan ilgi bu konudaki kötü niyetli kişilerin yeni yöntemler geliştirmesine sebep oldu.

  • Dolandırıcılar, Chrome üzerinden sahte bir eklenti oluşturdu. Google’da reklam vererek sahte “Ledger Live” adlı eklentinin kullanımını sağlamak isteyen dolandırıcıların bu yöntemle 1 milyon 400 bin XRP çaldığı iddia edildi. İddia, dijital varlıkların güvenle muhafazası konusunda bir gerçeği tekrar hatırlamamıza sebep oldu. Kaynağı bilinmeyen hiçbir uygulamayı ve eklentiyi indirmemek, gelen bağlantılara tıklamamak gerektiği, böylece bir kez daha ortaya çıkıyor.
  • Bir diğer konu Koronavirüs için bağış topladığını iddia ederek dolandırıcılık yapmaya çalışan yapılar. Dünya Sağlık Örgütü adına bağış topladığını söyleyerek e-posta gönderip Bitcoin isteyenlere karşı dikkatli olmak, bağış yapmak istendiğinde ise sadece güvenilirliğinden emin olunan kurum ve kuruluşların resmi sitelerindeki bilgiler üzerinden hareket etmek gerekiyor.

Tedbiri elden bırakmamak gerekiyor

Hem koronavirüs hem de fiyat hareketliliği kötü niyetli kişileri harekete geçirse de dijital varlıkların güvenliği konusunda tüm tedbirleri alan platformlar çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

Paribu CEO’su Yasin Oral’ın 16 Mart’ta BT Haber’e verdiği röportajda kullandığı ifadeleri hatırlayalım:

“Hız, destek ekibi ve sistemin çalışması konusunda şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Paribu belirgin bir fark yaratıyor. Veri merkezlerinizi yaşanan olaylar çerçevesinde geliştiriyor ve tamamlıyorsunuz, yedekliyorsunuz. Bu konuda rahatız. Güvenlikten tasarruf olmaz.”

Güvenlikten tasarruf olmayacağı gibi, dikkati elden bırakmamak ve yatırımları buna göre yapılandırmak gerekiyor. Kripto para piyasasının ise tüm sıra dışı gelişmelere rağmen gittikçe büyümesi ekosistem adına umut veriyor.

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN