“Regülasyonlar itibarı zedelemeye yönelik içeriklerin de önüne geçecek”

Paribu CEO’su Yasin Oral, Webrazzi CEO’su Arda Kutsal’ın sorularını yanıtladı. Webrazzi’nin YouTube kanalında canlı yayınlanan programda, Paribu’nun çalışmaları ve kripto para sektörünün geleceği konuşuldu.

Paribu’nun 3,5 milyon kullanıcıya hizmet verdiğini açıklayan Yasin Oral, 2020’nin ilk aylarında günlük işlem hacminin 30-40 milyon dolar olduğunu, bu rakamın şu an 1 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Oral, “Günlük işlem hacmimiz bazı günler 2 milyar dolara ulaşıyor” dedi.

Paribu’nun son birkaç haftadır Türkiye’de en çok indirilen finans uygulamaları arasında yer aldığını hatırlatan Oral, söz konusu kullanıcı sayısına ve işlem hacmine ulaşmalarının tesadüfen olmadığının altını çizdi.

“Donanımsal ve yazılımsal geliştirmeler yapıyoruz”

Arda Kutsal canlı yayında kullanıcı taleplerini de sordu. Oral şunları söyledi:

“3,5 milyon üyeden ve her gün yüz binlerce para transferinden bahsediyoruz. Ödeme sağlayıcı ile yaşanan iki dakikalık aksaklık binlerce kullanıcıyı etkiliyor. Kullanıcılar haklı, ancak bir kişinin finans uygulamasından havale yaptığında ekranında görünen ile Paribu’nun gördüğü aynı şey değil. Arka planda web servislerine bağlıyız, bu da özellikle işlemler yoğun olduğundan sorunlara neden olabiliyor. Bankalar normal zamanlarda bu kadar transfer adediyle karşılaşmıyor. Ancak Paribu, sıkıntı yaşanan hesapları tarayarak bu paraları teker teker hesaplara geçirmeye çalışıyor.”

Paribu CEO’su Yasin Oral’a “sistemi kapatma” yönündeki asılsız sosyal medya paylaşımları da soruldu.

Böyle bir durumun asla söz konusu olmadığını vurgulayan Oral şöyle konuştu:

“Sistemi hiçbir şekilde kapatıp arkada işlem yapmıyoruz, zira bu işlemlerin en hareketli zamanı bizim de en çok para kazanacağımız zaman. Bunu kapatmak hiç doğru değil. 3,5 milyon kullanıcının çoğu böyle dönemlerde işlem yapıyor, sürekli aktif olmayan kullanıcılar bile bu dönemlerde aktif oluyor. Bu dönemde arkada çalışan eşleşme mekanizmasında problemler yaşanabiliyor, ki bu problemler globaldeki tüm borsalarda yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. Biz de bu kapsamda donanımsal ve yazılımsal geliştirmeler yapıyoruz. Ancak böyle bir yoğunluğun içinde bu geliştirmeler hızlı bir şekilde yapılamıyor. Yaşanan sıkıntılar için özür diliyorum. Geliştirmeler yapmaya devam ediyoruz.”

Sadece iki dakikalık bir kesintide dahi 40 bin destek talebi gelebildiğini ifade eden Oral, Paribu Destek Birimi’nin tüm talepleri yanıtladığını belirtti.

“Regülasyonları vergi kavramıyla karıştırmamak gerekiyor”

Son dönemde gündemde olan regülasyon konusuna da değinen Oral, “Regülasyon dendiğinde insanların aklına ilk vergi konusu geliyor. Ancak regülasyondan kasıt bu değil. Vergi regüle edilecek bir piyasada konuşulacak en son konu. Buradaki esas konu ise yatırımcının korunması. Bu doğrultuda yatırımcıyı işlem yaptığı platformlardan, sosyal medyadan koruman geliyor. Çok fazla sosyal medya kullanıcısı çeşitli yollarla ‘Şunu alın, bunu satın’ gibi yorumlar yapıyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor” dedi.

Ekosisteme dahil olan çok sayıda platform olduğunu hatırlatan Oral, “Bu platformların yapacağı hatalar tüm ekosistemi etkileyecek. Regülasyonlar itibarı zedelemeye yönelik içeriklerin de önüne geçecek” dedi.

Oral, mağduriyetler olmadan, hızlı şekilde regülasyonların tamamlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Paribu’nun yeni projeleri

Paribu’nun yeni projelerinden ve geliştirmelerinden söz eden Oral, Paribu’nun bir kripto para işlem platformundan çok daha fazlası olduğunu, ekosistemin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Paribu’nun soğuk cüzdan hizmeti sunacağını söyleyen Oral, kripto para ödeme kartı Paribu Card’ı da hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. Oral, Paribu’nun bir token çıkarma çalışması olduğunu, ayrıca fiyat hareketlerinin takibi için hareketli grafik özelliğini yayına alacağını açıkladı.

Oral, API konusunda artık geniş bir kitlenin bilgi sahibi olduğunun, bu nedenle API’ın da hayata geçirileceğinin altını çizdi.

Paribu CEO’su Yasin Oral’ın konuk olduğu Webrazzi yayınının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz. 

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN