“Regülasyon yatırımcıyı korur”

Paribu ve Hackquarters iş birliğiyle gerçekleştirilen “Blockchain Startup Challenge” kapsamında düzenlenen panelde Paribu CEO’su Yasin Oral; İsmail Hakkı Polat, Erkan Öz ve Cemil Şinasi Türün’den oluşan Kripto Veteran’ın sorularını yanıtladı.

Yasin Oral, Erkan Öz’ün yönelttiği regülasyon çalışmalarıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

“Regülasyon yatırımcıyı korumak için gelir, Türkiye’de olmayan ve yatırımcıyı zarara sokan pek çok plaftorm var. Öncelikle bunlardan yatırımcıyı korumak için önlemler alınması gerekir” dedi. Paribu’nun gelirleri üzerinden vergi ödediğini hatırlatan Oral, regülasyonların yatırımcıların mağdur olmaması için gerekli olduğunu vurguladı.

Regülasyon konusunda platformların yaklaşımına da değinen Oral, kripto para işlem platformlarının sayısının gün geçtikçe arttığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Burada iş birliği yapılabilecek ve kendi altyapısını kullanabilecek platformların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Kamuya karşı bunları tek başıma anlatmak durumunda kalmamalıyım, diğer tarafların da aynı hassasiyetle anlatması gerekiyor” dedi.

Olası regülasyonun ne zaman gerçekleşeceği konusunda ise Oral, “Bu, tamamen piyasanın hareketliliğiyle orantılı ilerleyecek. Kısa bir süreçten değil, uzunca bir yoldan bahsediyoruz; yeter ki ana hatları belirleyelim. Bunu yapmak o kadar hassas ki, alınacak en ufak hatalı karar bile geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Erken başlanıp doğru paydaşlarla ilerlenmeli” diye konuştu.

“Sistem kapatılması söz konusu değil”

Fiyat hareketliliğine bağlı emir yoğunluğu nedeniyle meydana gelen eşleşme yavaşlamasına değinen Oral, “Sistemi kapatma” yönündeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Yasin Oral şunları söyledi:

“Bir yığılma var ve yığılmada sistemlerin artık o kapasiteyi aşma durumu var. Bunlar bizim öngördüğümüz kapasiteler değildi. Yaşayan sistem üzerinde geliştirme yapmakla sıfırdan, hiçbir derdiniz yokken, hiçbir hareketlilik yokken rahat rahat geliştirme yapmak arasında o kadar çok fark var ki. Yaşayan sistemin üzerine bir şeyler katmaya çalışıyorsunuz. Bir değişiklik yapmış bile olsanız onu canlıya almanız bile o kadar büyük bir risk ki bazen o yoğunluğu o takılmayı tercih ediyorsunuz o riski almak yerine. Şimdi önümüzdeki günlerde birkaç güncelleme çıkacağız. Bazı mimari değişiklikler yapmak durumunda kaldık çünkü. Ondan sonra en azından kendi adımıza bir problem kalmayacak” dedi.

Uzun zamandır bir kilitlenme problemi yaşanmadığının altını çizen Oral, “Sadece marketlerde bazı yavaşlıklar ve eşleşme problemleri yaşıyorduk” dedi. Bu aksaklıkların bir daha yaşanmaması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Oral, “Bildiğimiz aracı kurumların, neredeyse hiçbirisi bir anda bu kadar yükü kaldırmamıştır” dedi.

“Paribu aynı zamanda bir teknoloji şirketi”

İsmail Hakkı Polat’ın, “Paribu sponsorluğunda yaklaşık 1 yıldır devam eden Kripto Veteran programının bu özel yayını” diye nitelendirdiği panelde, blokzincir ekosistemine katkı sağlayan başrol oyuncularından biri olarak Paribu’nun ne tür inisiyatifler alacağı soruldu.

Yasin Oral, “Bu işin bir kripto para tarafı, bir de teknoloji tarafı var. İnsanlar ilk bakışta bizi yalnızca kripto para işlem platformu olarak algılıyor ama bizim çok sevdiğimiz bir de teknoloji tarafımız var” dedi.

Blokzincir teknolojisinin finans dışında başka pek çok alanda kullanılabildiğini vurgulayan Oral, Paribu Hub’ın bu nedenle hayata geçirildiğini vurguladı. Yerli bir blokzincir üzerine çalıştıklarını ve bunu hayata geçireceklerini vurgulayan Oral ayrıca, soğuk cüzdan projesinden de söz ederek, “Bu çok önemli bir proje, varlıkların nasıl saklanacağı en önemli konulardan bir tanesi ve oradaki çalışmalarımız son aşamaya kadar geldi” diye konuştu.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN