Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, d:pact’in podcast serisine konuk oldu

Paribu’nun Türkiye’deki blokzincir bilinirliğini artırmayı hedefiyle hayata geçirdiği Paribu Hub, merkeziyetsiz sistemlere ve web3 ekosistemine dair çalışmalar yürüten platform Merkezsiz ile iş birliği gerçekleştirdi.

Paribu Hub’ın destekleriyle Merkezsiz tarafından düzenlenen d:pact etkinlik ve podcast serisi başladı.

Her ay farklı bir temayı odağına alacak olan serinin ilki, web3 ve dayanışma temasında gerçekleşen bir çalıştay olarak tasarlandı. Depremin ilk günlerinden itibaren alandaki ihtiyaçların karşılanmasına destek olmak için kripto bağış toplanması ve bu bağışların sivil toplum kuruluşlarına aktarılması gibi farklı noktalarda önemli rol oynayan web3 ekosisteminden profesyoneller bir araya geldi.

Podcast’in ikinci bölümünde kripto para bağışları konuşuldu

Podcast serisinin ilk bölümünde Armağan Ercan, Han Tüzün, Yasemin Tokatlıoğlu ve Baki Er’in katılımıyla Turkey Relief DAO’nun kuruluşu ve sosyal fayda alanında nasıl ilerleyemeyi planladıkları konuşuldu.

Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul ve İhtiyaç Haritası’nın Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür’ün konuk olduğu ikinci bölümde ise, kripto para bağışları üzerine konuşuldu.

Bölümde merkeziyetsiz teknolojilerin, sosyal faydanın finansal etki çarpanını artırması üzerine örneklerden, teknolojinin merkeziyetsizleşme ile beraber yaşadığı dönüşümü sosyal fayda için kullanırken katma değerin nasıl artırılacağına kadar pek çok konu ele alındı.

Kripto para bağışları kar topu etkisi yarattı

Yayında kripto para ile bağış yapılmasının avantajlarından söz edilirken Semih Sercan Erkul, kripto paranın yurt dışından gelen bağışların önünü açtığına değindi: “SWIFT sistemi ile böyle bir işlem içine girdiğimizde küçük miktarda bağış yapmak isteyenleri kaybedebiliriz. Çünkü SWIFT’teki ücretler, yapılacak bağıştan bile fazla olabiliyor. Blokzincir üzerinden bağış toplarken işlem ücretlerinin düşük olmasıyla küçük bağışlar birikiyor ve on chain (zincir üstü) olarak görülebiliyor. Hangi cüzdanlara ne kadar para toplandığını hangi adresten gönderildiğini görmek de kar topu etkisi yaratıyor.”

Paribu’nun deprem bölgesine yönelik başlattığı kripto para bağış kampanyasına yönelik konuşan Semih Sercan Erkul,20 Kasım 2020’deki Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Paribu’nun UNICEF ile yaptığı iş birliğine değindi. Paribu’nun 6 Şubat’taki bağış toplama hareketi için UNICEF ile olan deneyiminin, sürecin hızlı ve doğru şekilde ilerlemesine etki ettiğinin altını çizdi.

“STK’lar, kripto parayla ilgili gerçek bir savunucu olabilir

İhtiyaç Haritası’nın Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür, depremin ne ilk ne de son kriz olduğunu belirtirken ileride yaşanacak başka bir krizde kripto para bağışına yönelik entegrasyon yapmayan STK’ların zor durumda kalabileceğini dile getirdi.

Ali Ercan Özgür, geleceğe yönelik düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Şu an Paribu’nun yaptığı, birçok insanın yaptığı şeyi yapılandıracak bir hareket. STK’ların şu an bağış kabul etmese de kripto para hesabının olması lazım. Şu an kripto parayla alım satım yapamıyoruz, ama bağış yapabiliyoruz. İnsani yardım sektöründe faaliyet gösterme ihtimali çok yüksek olan tedarikçilerin de kripto para hesabı olsa ve kriz anında bundan faydalanılsa süreç çok daha verimli olur. Bu hareket devam ettirilirse sivil toplum kuruluşları, kripto parayla ilgili gerçek bir savunucu olabilir.”

“Blokzincirin hayatımızdaki etki çarpanı adaptasyon”

Yayında konuşulan başlıklardan biri de blokzincir teknolojisinin hayatımızdaki yeri oldu. Semih Sercan Erkul bu teknolojinin hayatımızdaki yerini destekleyecek etki çarpanının adaptasyon olduğunu dile getirdi.

Kripto paralarla ödeme yapma imkânı olduğunda insanların bu teknolojinin şeffaflığını daha çok göreceğini ve bugünden daha çok güveneceğini dile getirdi ve ekledi: “Ülkeler arasındaki erişim internetle kırılmaya başladı. Şimdi bir de web3’le kırılırsa erişebileceğimiz insanlar ve kaynaklar da çok daha fazla olacak. Bunu yardım kampanyalarında da göreceğiz diye düşünüyorum” şeklinde konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

d:pact podcast serisinin ikinci bölümünü Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.

 

 

Bu içerik en son 11 Nisan 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN