New York’tan kripto para ödemeleri için yasa tasarısı

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı.


Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

New York’tan kripto para ödemeleri için yasa tasarısı

New York Eyalet Meclisi’ne devlet kurumlarının para cezaları, hukuki cezalar, vergiler, harçlar ve devlet tarafından tahsil edilen diğer ödemeler için kripto paranın kabul edilmesine dair yasa tasarısı sunuldu.  Kabul edilmesi durumunda “New York eyalet kurumlarının kripto para birimlerini bir ödeme şekli olarak kabul etmesine” izin verilecek. Bununla birlikte devlet kurumlarının ödeme aracı olarak kripto para kabul etmesi zorunlu tutulmayacak. Tasarının yasalaşması için New York Meclisi ve Senatosu’ndan geçmesi ve Eyalet Valisi Kathy Hochul tarafından imzalanması gerekiyor.

Güney Kore, kripto para takip sistemi kuruyor

Güney Kore Adalet Bakanlığı, kara para aklama girişimlerine karşı koymak ve suç faaliyetleriyle bağlantılı fonları kurtarmak amacıyla kripto izleme sistemi getirmeyi planlıyor. Yapılan açıklamalara göre; işlem geçmişini izlemek, işlemlerle ilgili bilgileri çıkarmak ve havale öncesi, sonrası fon kaynağını kontrol etmek için 2023’ün ilk yarısında “Sanal Para Birimi İzleme Sistemi”nin devreye alınması; ikinci yarısında ise, bir izleme ve analiz sisteminin geliştirilmesi planlanıyor.

Beyaz Saray’dan “Kripto regülasyonlarını hızlandırın” çağrısı

Biden yönetimindeki dört üst düzey ABD yetkilisi bir bildiri yayınlayarak kongreyi kripto para piyasasını düzenlemeye yönelik “çabalarını artırmaya” çağırdı. Bildiride “Müşterilerin varlıklarının kötüye kullanılmasını önlemek ve çıkar çatışmalarını azaltmak için regülatörlerin yetkilerini genişletmesi gerektiği” yer aldı. Açıklamadaki diğer öneriler arasında; kripto şirketleri için şeffaflık ve açıklama gerekliliklerinin güçlendirilmesi, yasa dışı finans kurallarının ihlaline yönelik cezaların artırılması ve uluslararası kanun uygulayıcı ortaklarla daha yakın çalışılması gibi maddeler de bulunuyor.

Moody’s’den stabil kripto paralar için puanlama sistemi

Moody’s, stabil kripto paraların puanlanmasına olanak tanıyacak bir sistem için düğmeye bastı. Henüz geliştirme aşamasında olan sistemin, 20’ye kadar stabil kripto para analizini içermesi bekleniyor. Puanlandırma, stabil kripto paraları destekleyen rezervlerin kalitesine göre yapılacak. Kaynakların belirttiğine göre, henüz çok erken aşamada bulunan proje, kredi notu vermeyecek.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

Geçtiğimiz hafta gündemde yer alan diğer önemli haberler ise şöyleydi:

IMF, 5 maddelik kripto regülasyon planını yayımladı

IMF, küresel düzenleyiciler için kripto regülasyonları hususunda öneriler yayımladı:

1) Kripto platformları lisanslanmalı, kaydedilmeli ve yetkilendirilmeli.

2) Kripto varlıkların, tek bir platform içerisinde çıkar çatışması yaratabilecek bazı işlevleri yerine getirilmesi yasaklanmalı.

3) Stabil kripto para ihraççılarına, geleneksel bankalar gibi düzenlemeler uygulanmalı.

4) Geleneksel finans kurumlarına kripto ile etkileşim için net gereksinimler belirlenmeli.

5) Kripto regülasyonları ve gözetimi için tutarlı ve global bir yaklaşım oluşturulmalı.

MakerDAO, Yearn Finance’e 100 milyon dolarlık yatırım kararı aldı

MakerDAO (MKR) topluluğu, yıllık yüzde 2 getiri karşılığında merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü Yearn Finance’e (YFI) 100 milyon USD Coin (USDC) verilmesini onayladı. Toplamda 96 bin MKR’ye yakın oy kullanılan seçimde oy çoğunluğu sağlanarak yatırım onaylandı. Katılımcılar, Yearn Finance ile yapılan anlaşmanın faizler karşısında düşük seyreden Maker gelirleri için bir fırsat olacağını vurguladı. Öte yandan, teklifin topluluk tarafından onaylanmış olsa da tam anlamıyla hayata geçmesi için yönetici oylarına da ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Argo Blockchain, Nasdaq’ın listeleme şartını karşıladı

Bitcoin madencilik şirketi Argo Blockchain, 13 Ocak 2023 tarihinde paylaştığı bir basın duyurusunda Nasdaq’ın listeleme için kullandığı 1 dolar kuralını karşıladığını duyurdu. Nasdaq Global Market, Nasdaq Global Select Market ve Nasdaq Capital Market’te listelenen şirketler için kote şirketlerin hisse başına minimum 1 ABD doları tutarında bir minimum teklif fiyatı tutmasını gerektiren bir koşul bulunduruyor. Minimum teklif fiyatı, şirket hisselerinin en son satış fiyatına göre belirleniyor ve bu satıştaki ortalama değer, hisse başına 1 dolar standardını karşılamadığında Nasdaq’tan bir eksiklik bildirimi alarak listelenmesi 180 gün içinde sonlanıyor. Argo Blockchain, yeniden bu kuralı karşılayarak delist riskinden kurtuldu.

Cardano ağında yapılan kesintiyle node’ların yüzde 50’si çevrimdışı oldu

Cardano stake havuz operatörü (SPO) node’larının yüzde 50’si geçtiğimiz hafta sonu kesintiye uğrayıp yeniden başlatıldı. Ağın tam olarak neden kesintiye uğradığı açıklanamasa da node tasarımları ve muhtemel kesintiler dile getirildi. 8300569 ve 8300570 blokları arasında meydana gelen kesinti sırasında blok üretimlerinin yalnızca yavaşladığı ancak üretimlerin kesintisiz bir şekilde devam ettiği bildirildi. Tom Stokes, kesintiyle ilişkili yüzde 40 seviyelerine kadar düşüş yaşayan ağ senkronizasyonu sonrasında yüzde 87’ye kadar geri yükseldiğini ancak yüzde 100 seviyesine gelmesinin zaman alacağını belirtti.

AB, kripto para turan bankalar için sermaye gereklilerini değiştiriyor

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi, kripto para barındıran bankaların alması gereken yeni önlemler için oy kullandı. 24 Ocak’ta yapılan bildirimde, komitenin büyük bir çoğunluğu Sermaye Gereksinimleri Yönetmeliği kapsamında kripto tutan bankalara uygulanan Sermaye Gereksinimleri Direktifi’nde yapılacak değişiklikler lehinde oy kullandı. Hazırlanan yasa taslağına göre; bankaların kripto para yatırım miktarına bağlı olarak sermayesinin yüzde 1.250’sine kadar “risk ağırlıklı” ve “risk ağırlıklı yatırım tutarı” kadar varlık tutması gerekecek. Yasama kurumu, yapılan değişikliklerin Basel Bankacılık Denetleme Komitesi’nin (BCBS) standartlarıyla uyumlu olduğunu belirtti. BCBS, 2021 yılı itibariyle bankaların kripto para yatırımlarının 9 milyar dolardan fazla olduğunu gösteriyor.

 

Bu içerik en son 30 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN