Kripto paraların etkisinde dikkat çeken yükseliş | LogEditor #6

Kripto para birimleri ve dijital paralar konusunda girişimler ve somut adımlar devam ediyor. Bu, ekosistemin geleceği konusunda da bazı veriler elde etmemizi sağlıyor.

LogEditor

Fiat paralara olan güvenin azalması ve blokzincir teknolojisinin hız ve maliyet konusunda sağladığı avantajlar dünyanın dört bir yanında yeni çalışmaları beraberinde getiriyor. Kripto para birimlerinin etki alanı ise gün geçtikçe genişliyor.

Bu konudaki gelişmelerin satırbaşları şöyle:

  • Latin Amerika ülkelerinde mevcut finansal sisteme olan güvensizlik nedeniyle Bitcoin’e yöneldiği konuşuluyor. Girişimci Andreas Antonopoulos Latin Amerika’daki yatırımcıların dolar yerine Bitcoin’i tercih etmeye başladığını ifade ederek, “Bitcoin olmasaydı bu insanlar tıpkı geçmişte olduğu gibi, tüm birikimlerini dolar olarak yapacaklardı” dedi. Antonopoulos bu durumda Bitcoin’in transfer konusunda sağladığı avantajların da etkili olduğunu belirtti.
  • Bu konuda bir gelişme de Ortadoğu’da yaşandı. “Siyah Kuğu” kitabıyla tanınan ünlü yazar Nassim Nicholas Taleb, Lübnan’daki bankalara yönelik eleştiriler içeren bir tweet’i paylaşarak “Kripto para kullanın” dedi. Lübnan’da kripto para kullanımının gün geçtikçe arttığı konuşuluyor.
  • Asya’da ise Ripple’ın son anlaşması konuşuldu. Ripple işlem hızlarını artırıp maliyetini azaltacak bir proje için Malezya sınır ötesi ödeme hizmeti MoneyMatch ile anlaşma imzaladı. Proje ile Ripple’ın 120 ülkede faaliyet göstermesi bekleniyor.

Kripto paralar kadar dijital paralar konusunda da önemli adımlar atıldığı bir haftayı geride bıraktık.

  • Çin’de dijital yuanın test aşamasına geçtiği biliniyor. Öyle ki artık dijital yuanın kullanım alanları konusunda da gelişmeler var. Son olarak yerel kaynaklar Starbucks, McDonald’s ve Subway’in de dijital yuanı kullanabileceğini ifade etti.
  • ABD dijital dolar konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Dijital Dolar Vakfı’nın iki ay içinde bir white paper yayımlayacağı basına yansıdı.
  • Avrupa’da ise artık gündem dijital euro. Hollanda Merkez Bankası (DNB) dijital euro geliştirmek ve denemek için hazır olduğunu açıkladı.

Kripto paralar birer yatırım aracı olarak kabul görürken son gelişmelerle birlikte artık ödeme aracı olmak konusunda da bir eşikte. Hem kripto para birimlerinin hem de dijital paraların etki alanının genişlemesi, sektörün gelişimi konusunda umut verirken nakit paralara olan eğilimin gün geçtikçe azalacağını öngörmek mümkün.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN