“Blokzincirin teknolojisine odaklanmak gerek”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Pelin Yantur’un konuğu Paribu Ventures Direktörü Utku Dördüncü oldu.

Utku Dördüncü, geçtiğimiz hafta katıldığı, dünyanın en önemli Ethereum konferansı olan ETHDenver’daki izlenimlerini ve Paribu Ventures’ın planlarını paylaştı.

ETHDenver neden bu kadar önemli?

Yayının öncelikli konularından biri ETHDenver konferansıydı. Dördüncü, etkinlik hakkında bilgi verirken neden önemli olduğuna dair şunları aktardı: “ETHDenver, 2017 yılından beri yapılan bir etkinlik. Denver’da yaşayan ufak bir toplulukla başladı, şimdi ise dünyanın farklı bölgelerinden gelen 20-25 bin kişinin katıldığı festival tadında büyük bir etkinliğe dönüştü. Senenin ilk büyük etkinliği olması da onu önemli kılıyor. Ayrıca, ev sahipliği yaptığı hackathon’larla önem kazanıyor. Bu yıl katılan 100’e yakın startup ve projeden 15 tanesi seçildi. Bu da öne çıkan projelerin neler olduğuna dair bir fikir veriyor.”

Konferansın genel atmosferine dair bilgiler de aktaran Dördüncü, bu yılın kategorileri arasında; NFT, DeFi, oyun, blokzincir altyapısıyla inşa edilen ve insanların kullanım alanı olan projelerin çözümleri ile DAO’nun yer aldığını belirtti.

Blokzincirin oyunlarının potansiyeli yüksek

Blokzinciri sadece kripto parayla ilişkilendirmek yerine artık teknolojik yanına odaklanmak gerektiğini belirten Dördüncü, bu açıdan oyun ve blokzincir ilişkisini ele aldı.

Oyunlarda sahiplik olgusunun kullanıcıya geçirilmesinin altında blokzincirin olduğunu belirtirken, oyun pazarının çok büyük olduğunu ve blokzincir oyunlarının da burada yüksek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Paribu Ventures’ın odağında oyunlar var

Paribu Ventures’ın bugüne dek 18 projeye yatırım yaptığını ve bunlardan 9’unun oyun projesi olduğunu söyleyen Dördüncü, oyun sektörünün daha kaliteli oyunları üretmeye odaklandığının altını çizdi. Paribu Ventures’ın da bu odakla eş değer hareket ettiğini, yatırım yapacakları projelerin güvenli ve ölçeklenebilir olmasına dikkat ettiklerini dile getirdi. Ayrıca, sadece finansal destek vermeyip projelerin  nasıl çıkacağına ilişkin destek vermeye de odaklandıklarını belirtti.

“Blokzincir şu an, 90’ların başındaki internet gibi”

Programda teknolojinin gelişim süreci üzerine de konuşuldu. Dördüncü görüşlerini şöyle aktardı: “Bu işin iki ayağı var; önce altyapı gelişir sonra uygulama. Benzetmek gerekirse; blokzincir şu an, 90’ların başındaki internet gibi bir konumda. Gelişmeye devam ediyor ve bunu sağlayan en önemli parametreler arasında; geliştirici sayısının günden güne artması, bu alana daha fazla yatırım yapılması ve bu sektöre beyin göçü olması yer alıyor.”

Türkiye’de daha çok teknoloji üretilmeli

Dördüncü, Türkiye’nin bu alandaki konumuna yönelik görüşlerini de yayında paylaştı: “Türkiye’de teknoloji üretmeye daha çok odaklanmalıyız. Bizim kuvvetli olduğumuz yerler var. Mesela, 2000’lerin başından beri, bizde oyun sektörünün gelişmiş olması, web3’e de yansıyor. Ancak bununla birlikte ölçekleme ve güvenlik üzerinde de üniversiteler aracılığıyla geliştirme yapılmalı. Burada Paribu Ventures’a da görev düşüyor. Biz de projelerimizi seçerken bu noktada ağırlıklı davranıyoruz. Paribu’nun gücü ve halihazırda 6 milyon kullanıcının olması oldukça önemli bir etki yaratıyor.”

ETHDenver, merkeziyetsizlik ve Paribu Ventures üzerine konuşulan yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 9 Mart 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN