Amerika’nın en büyük bankalarından biri olan Silicon Valley Bank kapandı

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, Silicon Valley Bank’in kapanmasına ilişkin detayları aktardı.

Silicon Valley Bank kapandı

Amerika’nın ilk 20 bankası arasında yer alan ve 150 milyar dolar üzerinde mevduatı bulunan Silicon Valley Bank, bir süredir acil likidite arayışındaydı. Perşembe ve cuma günü 42 milyar dolarlık likidite çıkış talebinde bulunulan bankaya Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından cuma gecesi el kondu.

Süreç nasıl başladı?

Müşterilerinin mevduatları ile uzun vadeli tahvil alımı yapan banka, bu tahvili yıllık yüzde 1.79 oranında faiz üzerinden 10 yıllık sabit getiri ile alıyordu. Ancak Amerika’da faizin artmasıyla birlikte 10 yıllık hazine tahvil faizi de yüzde 3.9 civarında seyretmeye başladı. Bu durumun etkisi ve ardından gelen kriz yönetimi başarısızlığı, bankanın kapanma sürecini tetikledi. Yaklaşık bir hafta önce bankanın CEO ve CFO’sunun önemli miktarda şirket hissesini elden çıkarması da yaşanan olayın, mevcut bankacılık düzeni ve merkezi kurumların yarattığı sorunlardan kaynaklandığını gösteriyor.

Kripto para sektörü nasıl etkilendi?

Silicon Valley Bank’ta mevduatı olan kripto para ve teknoloji şirketleri arasında en önemlilerinden biri, USDC stabil kripto parasını ihraç eden Circle.

Circle’ın, Silicon Valley Bank üzerindeki 3.3 milyar dolarlık mevduatının doğrulanması; 40 milyar dolarlık piyasa değeri olan USDC’nin, yüzde 8’lik bir kayıp yaşayabileceğini ortaya koydu. Ardından USDC’nin 1 dolara olan endeksi (peg) bozularak 88 cent’e kadar düştü. Aynı şekilde, hazinesinde USDC bulunduran merkeziyetsiz finans projesi DAI de 90 cent seviyelerine düştü.

Amerikan Merkez Bankası (FED), ABD Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından bugün erken saatlerde yapılan ortak açıklamada; tüm Silicon Valley Bank mudilerinin fonlarını bugün alabileceği belirtildi. Açıklamanın ardından hem USDC tarafında hem de DAI tarafında peg 1 dolara yaklaşırken, diğer kripto paralarda da hafta sonu yaşanan kaybı geri alacak artışlar yaşandı.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

İran, CBDC çalışmasının pilot aşamasını tamamladı

İran Merkez Bankası’nın araştırma kolu Para ve Bankacılık Araştırma Enstitüsü’nün açıklamasına göre; merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirmesinin pilot aşaması tamamladı. Merkez bankasının ödeme sistemlerini denetleme ofisi başkanı Mohammad Reza Mani Yekta, potansiyel bir dijital riyali yöneten kuralların, riyal banknotları için belirlenen kurallar ile uyumlu olacağını söyledi. Ek olarak, CBDC altyapısının bazı blokzincir özelliklerini yeniden meydana getirmesiyle bireyler ve bankalar arasında dijital riyalin de dağıtılacağını bildirdi. Katılmak için 10 bankanın başvurduğu dijital riyal projesini pilot aşamasında Bank Melli, Bank Mellat ve Bank Tejarat gibi bankalar yer aldı. İran’daki tüm bankaların ve kredi kuruluşlarının, elektronik cüzdanlar sunmaya başlaması bekleniyor.

Dijital yuan, WeChat’e geldi

Çin Halk Bankası tarafından piyasaya sürülen dijital yuan (DCEP), bir süredir ülkenin büyük bir kısmında kullanılıyor. Şimdi de Çinli teknoloji devi Tencent’in sahibi olduğu ve 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan WeChat ile entegre edildi. Kullanıcılar, artık dijital yuan cüzdanlarını WeChat Pay hesaplarına bağlayarak doğrudan uygulama içinde mal ve hizmet ödemelerinde dijital yuanı kullanabilecek.

Yuga Labs’in Bitcoin NFT açık artırması 16.5 milyon dolarlık teklif topladı

Yuga Labs’in “Bitcoin Ordinal NFT” koleksiyonu için düzenlenen açık artırma ilk 24 saatte toplam 16.5 milyon dolarlık teklif topladı. TwelveFold, BTC ağında Satoshi’ler üzerine yazılmış 300 NFT’den oluşan sınırlı sayıda bir koleksiyondan oluşuyor. Toplam 288 teklif sahibi, TwelveFold koleksiyonuna ait Bitcoin NFT’lerinden birinin sahibi oldu. En yüksek teklif, 7 BTC’nin biraz üzerinde yani 161.000 dolar değerindeydi. Yuga Labs, kazananların bir hafta içinde NFT’leri teslim alacağını, başarısız olan teklif sahiplerine ise, teklif tutarlarının 24 saat içinde iade edileceğini açıkladı.

Bu içerik en son 13 Mart 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN