Kolay Al-Sat ve Piyasa Tipi Emir ile yapılan işlemlerde hangi dinamiğe göre fiyat belirlenir?

Vaka

Kolay Al-Sat veya Piyasa Tipi Emir ile yapılan işlemin gerçekleştiği fiyat.

Süreç

Kullanıcı, bir alış veya satış işlemi için emir verdiğini ama emrinin piyasa fiyatının üstünde veya altında bir fiyat üzerinden gerçekleştiğini bildirmiştir. Kullanıcı, emrinin neden piyasadakinden farklı bir fiyatla gerçekleştiğini sormak için Müşteri Deneyimi İş Birimimiz ile iletişime geçmiştir.

Müşteri Deneyimi İş Birimimiz, yaptığı inceleme sonucunda kullanıcının, işlemini Kolay Al-Sat veya Piyasa Tipi Emir kullanarak gerçekleştirdiğini tespit etmiştir.

Piyasa emri en hızlı gerçekleşen, aynı zamanda en riskli emir tipidir. Kolay Al-Sat panelinden verilen emirler de piyasa emri olarak işlem görür.

Kolay Al-Sat veya Piyasa Emir tipi kullanıldığında kripto varlığın fiyat bilgisi girilemediği için tahtadaki mevcut emirlerle eşleşerek talep edilen miktara ulaşılana kadar satış işlemi gerçekleşir.

Piyasa emri ile satış yaparken de kripto varlığın fiyat bilgisi girilemediği için tahtadaki mevcut emirlerle eşleşerek talep edilen miktara ulaşılana kadar alış işlemi gerçekleşir.

Nelere dikkat edilmeli?

 Piyasa Tipi Emir veya Kolay Al-Sat ile yapılan işlemlerde “İşlem Fiyatı” bilgisi girilmez. Alış işlemlerinde Türk lirası miktarı girilirken, satış işlemlerinde ilgili kripto paranın adet bilgisi girilerek emir verilir.

Güncel fiyat, market tahtasında bir alıcı ile bir satıcının son eşleşen fiyatını ifade eder. İşlemler, “Bekleyen alış emirleri” ve “Bekleyen satış emirleri” alanlarındaki veriler dahilinde gerçekleştirildiğinden işlemin “güncel fiyat” üzerinden gerçekleşmeme durumu da göz önünde bulundurulmalıdır.

Alış işlemindeki miktar bilgisi, “Bekleyen satış emirleri” alanında yer alan ve en yüksek fiyat içeren emirden başlayarak, emirde girilen “miktar” bilgisi tamamlana kadar işlemi gerçekleştirmeye devam eder.

Satış işlemindeki miktar bilgisi, “Bekleyen alış emirleri” alanında yer alan ve en yüksek fiyat içeren emirden başlayarak, emirde girilen “miktar” bilgisi tamamlana kadar işlemi gerçekleştirmeye devam eder. Her iki işlemde de fiyat bilgisi girilemediği için tahtadaki emirler dahilinde yüksek bir fiyattan alış, düşük bir fiyattan satış gerçekleşme ihtimali bulunmaktadır.

Piyasa Tipi Emir veya Kolay Al-Sat ile gerçekleştirilen işlemler, doğrudan markette mevcut olan bir emri gerçekleştirdiğinden dolayı “Piyasa Alıcı” olarak nitelendirilir ve taker komisyon oranı tahsil edilir.

Örneğin; işlem anında güncel piyasa fiyatı 10 TL olan bir kripto varlık için 10 TL değerinde, 1 adet bir alış emri verildiğinde o anda mevcut “Bekleyen satış emirleri” ekranında yer alan satış emirlerinin aşağıdaki gibi yer aldığını varsayalım.

Miktar           Fiyat

0.5                  10₺
0.3                  10.20₺
0.2                  10.50₺

Verilen emirdeki işlemin amacı; 1 adet kripto varlık alış işlemini anında gerçekleştirmektir. Sistem verilen emre uygun olacak şekilde 1 adet kripto varlığı tamamlayana kadar alış işlemine devam eder. Böylece 10 TL, 10.20 TL ve 10.50 TL olmak üzere üç farklı fiyattan alış işlemi gerçekleşecektir.

Alış satış emirleri geçmişinizi Hesabım menüsündeki Tüm işlemler başlığı altından veya ilgili market sayfasındaki Emir Geçmişi sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 16 Mayıs 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN