Stop-loss (Koşullu Emir) nedir ve nasıl yapılır?

Stop-loss ya da “zarar durdurma emri”, hisse senedi belirli bir fiyata ulaştığında bir aracıya verilen ya da satan bir emirdir. Yatırımcıların kaybını sınırlı ölçüde tutmak için geliştirilmiştir.

Kullanıcının belirlediği koşullar oluştuğunda aktive olan stop-loss ile kullanıcılar piyasayı takip edemediği durumlarda dahi otomatik olarak işlem tahtasına iletilecek emirler hazırlayabilir.

Örneğin bir hisse senedi ya da kripto para satın aldığınız zaman, fiyatın %10 altında bir stop-loss emri belirlemek, kaybınızı %10 ile sınırlayacaktır. Böylece yatırımınız değer kaybetmiş olsa bile, kaybınız sınırlı olacaktır.

Stop-loss nasıl yapılır?

Stop-loss emrini verirken, “Average True Range (ATR)” olarak bilinen grafik değerlendirmesi yapmakta fayda vardır. Çalışılan grafiğin süresine göre, ATR oranını tespit edip, çıkan sonuca göre de stop-loss emrinin uygulanacağı doğru yer saptanabilir. Ayrıca, sabit stop-loss emrinin yanı sıra, iz süren stop-loss emri de uygulanabilir. Bu sayede otomatik olarak, doğru nokta bulunur ve emir aktif hale gelir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN