Mnemonic Phrase (Anımsatıcı İfade) nedir?

Mnemonic phrase, unutulan bir bilgiyi hatırlamak için uygulanan hafıza yardım yöntemidir. Bir şey unutulduğunda onu hatırlatacak olan bir kısaltma, cümle, şarkı ya da tekerlemeyi ipucu olarak kullanmaktır.

Mail şifresi oluşturma sırasında, şifreyi unutma ihtimaline karşılık, hatırlatmaya yardımcı olacak bir fotoğraf ya da kelime belirlenmesi, anımsatıcı ifade için iyi bir örnektir. Bu sayede şifre unutulduğunda gizli soru ya da gizli fotoğraf seçeneği ile şifre hatırlanabilir.

Blokzincirde mnemonic phrase

Blokzincirde mnemonic phrase kullanılması sadece kripto cüzdanlarda görülür. Kripto cüzdanlara genellikle minimum 12 karakterli kelime öbeğinden oluşan şifrelerle giriş yapılır. Bu şifrenin unutulması durumunda yeni şifre alınması söz konusu değildir. Bu yüzden şifrenin güvenli bir şekilde saklanması gerekir.

Şifreyi direkt olarak saklamak yerine, onu çağrıştıran bir ifade oluşturulabilir. Şifreyi hatırlatacak ipuçlarından oluşan kelimelerin yer aldığı bir cümle yazılabilir. Bu ipuçları sadece şifre sahibi tarafından bilinen ve başkası tarafından çözülemeyecek şekilde olmalıdır. Aksi takdirde, cüzdandaki kripto paralar çalınabilir.

Şifreyi unutma dışında cüzdanın saklandığı bilgisayar bozulabilir, çalınabilir ya da kaybolabilir. Bu durumda yine cüzdanı kurtarmak için anımsatıcı ifadeye ihtiyaç duyulur. Oluşturulan anımsatıcı cümleler sayesinde cüzdan kurtarılabilir.

Ethereum ekosisteminde mnemonic phrase, genellikle BIP 32 spesifikasyonuna uygun şekilde yaratılır. Yani; anımsatıcı ifade, BIP 32 İngilizce kelime listesinden rastgele seçilen 24 kelime ile oluşturulur. Bazen daha kolay hatırlanması için bu kelime sayısı 12 ile sınırlandırılabilir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN