İstanbul’da düzenlenen yılın en büyük Ethereum etkinliği DevConnect’ten geriye kalanlar

“200 farklı etkinlik, yurtdışından binlerce katılımcı, en önemli web3 şirketlerinin boy gösterdiği geliştirici odaklı konferans haftası Devconnect İstanbul’da büyük izler bıraktı.”

Erman Taylan
Paribu Ventures Yöneticisi

Kar topu etkisi

Ethereum Foundation’ın tüm dünyaya adeta “Ben şu şehirde, bu hafta toplanacağım, haydi gelin Ethereum topluluğu hafta boyunca dilediğiniz etkinliği düzenleyin” gibi bir duyuru yaparak ‘merkeziyetsiz’ şekilde organize ettiği Devconnect; 13-17 Kasım tarihleri arasında İstanbul’daydı. Ethereum’da veya Ethereum uyumlu bir ortamda ürün geliştiren tüm şirketler, protokoller, geliştiriciler, birbirinden farklı temalardaki etkinliklerde bir araya gelerek; bu dünyayı daha ileri götürmek için önerilerini paylaştı, beraber kod yazıp oturumlar düzenledi.

Kısa vadedeki kazanımlar bir yana; bu hafta boyunca kurulan ilişkiler, Türkiye’de birer temsilcilik açmaya karar veren global şirketler, şimdiden bir çoğuna şahit olduğumuz yetenek transferleri, kurulan ve kurulacak olan iş birlikleri, eminim uzun dönemde ölçülemeyecek bir boyuta çıkacaktır.

Türkiye her zaman, blokzincir dünyasının yakından takip ettiği bir pazar oldu. Ancak ülkeye bizzat gelip buradaki yeteneklerin, toplulukların ve şirketlerin görülmesi bir ilk. Hatta DevConnect ile birlikte önceki ve sonraki organizasyonları da dahil edersek neredeyse tüm blokzincir dünyasının 2023’ün ikinci yarısında İstanbul’u ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Son kullanıcıya ulaşan uygulamalar için web3 kullanıcısı havuzumuz, bu dünyanın en değerli varlığı olan geliştiricileri hedefleyen şirketler için yetenek havuzumuz, iş birlikleri için kurumlarımız artık daha da gözü önünde.

Ethereum’un, dolayısıyla web3 dünyasının bu yıl içindeki en büyük etkinliği olan DevConnect’i şehrimizde ağırlamak her açıdan çok değerliydi. Emeği geçen herkese, bizzat Ethereum Foundation’ın kendisine kocaman teşekkürler. Sıra 2024 sonrasında Devcon’da.

Devconnect haftasında öne çıkan temalar

DevConnect, geliştirici odaklı bir etkinlik olsa da benim gibi ilgi alanı kodlama olmayanlar için de spekturumun çok farklı yerlerinde duran alternatif etkinlikleri içeriyor. Bu sayede iş modeli inovasyonu, web3’ün kullanım alanı gibi ürün odaklı konuşmaların içinde de kendinizi bulabiliyorsunuz. Dolasıyıyla ürün ve iş modeli üzerine temalar benim için daha ön plandaydı.

Kendi perspektifimden baktığımda DevConnect haftasında en çok öne çıkan 3 konu; “Sıfır bilgi ispatları (Zero-knowledge proof)”, “Hesap soyutlama (Account abstraction)” ve “Web3 adaptasyonu” oldu.

Sıfır bilgi ispatı; blokzincir dünyası içinde ayrıca anlamlı ama bu dünya dışında da konuşulan, tarihi eskilere dayanan bir konu. Özellikle geliştiricilerin ve teknik tarafa yakın olanların göz atması gerektiğini söyleyebilirim. En kısa anlamıyla sıfır bilgi ispatı, karşı tarafa elinizdeki bilgiyi vermeden, o bilgiye sahip olduğunuzu ispatlamak. Örnek vermek gerekirse; bir yapay zekâ uygulamasının ürettiği ses ya da video içeriklerinin doğruluğunu sıfır bilgi ispatı aracılığıyla karşı tarafa ispatlayabiliriz.

Türkçede hesap soyutlama olarak geçen “Account abstraction” da üzerine etkinlikler düzenlenen, çok sayıda şirketin ‘bel bağladığı’ ve üzerine geliştirmeler yaptığı bir başka öne çıkan teknoloji. Birçok standartta kendisine yer bulsa da son olarak EIP 4337 ile adından söz ettirmeyi sürdüren hesap soyutlama ile akıllı sözleşme hesaplarının belirli öğelerini özelleştirmek, kullanıcıların blokzincir ile daha kolay etkileşim kurmasını sağlamak mümkün. Örneğin; bir kripto cüzdan için oluşacak gas fee’leri başka bir cüzdandan otomatik ödeme şeklinde karşılamak, kullanıcılara ‘belirli tutarın altında kalan işlemler için onay vermeme’ gibi şartlar oluşturma imkânı hesap soyutlama teknolojisiyle sunulabilir.

Kripto cüzdanlar özelinde iki faktörlü koruma ile bağlanma, sosyal medya uygulamalarıyla web3 uygulamalarına erişim sağlama, hesap kurtarma senaryosu için gardiyanlar belirleme gibi özellikleri son kullanıcıyla buluşturan hesap soyutlama; web3’ün günümüzdeki karmaşık taraflarının önemli bir bölümünü soyutluyor ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanın önünü açıyor.

DevConnect’ten öne çıkarmak istediğim son konu, arka tarafta konuşulan teknoloji her ne olursa olsun, dönüp dolaşıp geldiği yer: Büyük kurumların web3 adaptasyonundaki önemi. Yukarıda bahsettiğim sıfır bilgi ispatı, son kullanıcıya önemli bir veri mahremiyeti şansı sunuyor ancak baktığımızda bu mahremiyeti önemseyen kullanıcı kitlesi çok da büyük değil. Örneğin; mobil uygulama mağazaları uzun bir süredir uygulamaların telefonlarımızdaki hangi verilere erişim istediğini gösteriyor fakat bunu çoğu kullanıcı kontrol etmiyor. Eğer halihazırda milyonlara ulaşan kurumlar, sıfır bilgi ispatını kullanarak kullanıcılarının uygun kullanım alanlarında veri mahremiyetini sağlasa çoğunluğun memnuniyetini kazanırdı.

Aynı şekilde kurumların, hesap soyutlama özelliğini de halihazırda milyonlara ulaştığı uygulamalara taşıması, adaptasyonun en kolay çözümü olurdu. Büyük kurumların web3 adaptasyonuna olan katkısını hızlandıracak kritik bir çözüm de diyebiliriz.

Paribu Ventures olarak hafta boyunca neler yaptık?

Paribu Ventures Ekibi olarak; geçmişte tanıştığımız isimlerle yüz yüze görüştüğümüz, yeni şirket ve kişilerle tanıştığımız, yoğun ve bir o kadar da verimli bir haftayı geride bıraktık.

Paribu Ventures olarak geçen yıl olduğu gibi bu sene de CryptIst etkinliğinin sponsorları arasında yer aldık. Türkiye’deki sıfır bilgi ispatı (ZK) teknolojisi meraklılarını ve yurt dışından konunun uzmanı kişi ve şirketleri bir araya getiren CryptIst, kendinden hemen sonra düzenlenen Devconnect ile beraber çıtayı daha da yukarı taşıdı diyebilirim. Ayrıca, Paribu Ventures Direktörü Utku Dördüncü’nün konuşmacı olduğu 3 etkinlik  vardı: CryptIst, d:pact ve Live on Linea at the Voyage Waypoint.

Bir yandan Paribu Hub’ın ortak düzenleyicisi olduğu d:pact etkinliğine de gün boyu katıldık. Hem sahnedeki konuşmaları dinledik hem de diğer katılımcılarla sohbet ettik. d:pact de haftanın en çok öne çıkan bağımsız etkinliklerinden biriydi.

Sektörlerin, ülkelerin girişimcilik alanında gelişmesi için başarı hikâyeleri, Devconnect gibi global dünya ile direkt bağlantı kurulan dönemler fazlasıyla önemli ve bir kar topu etkisi yaratıyor. Devconnect, iyi ki İstanbul’u tercih etti ve muhteşem bir hafta geçirmemizi sağladı. Pek çok etkinlikte yer alan konuşmalar YouTube’da yayınlanmaya başladı. Etkinlikler için Devconnect’in web sitesini ziyaret edebilirsiniz

Bu içerik en son 4 Haziran 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN