“Yılın son günündeki gelişmeler heyecan verici”

Paribu İş Geliştirme Yöneticisi Akar Aydemir, BloombergHT’de yayınlanan “30 Dakika” programının konuğuydu. Yılın son gününde gündemde yer alan önemli başlıkları değerlendirdi.

Başlıklar arasında; Güney Kore’deki büyük kripto platformlarından olan Coinone’ın yaptığı açıklama, İran’da madencilik merkezlerinin kapatılması ve Amerika ile Rusya’dan gelen ETF haberleri vardı.

Coinone’in yeni kararı

Güney Kore’nin büyük kripto para platformlarından Coinone, yalnızca KYC’i (know your customer) yapılmış cüzdanların kripto para transferi yapabileceğini açıkladı. 24 Ocak’tan itibaren başlayacak olan bu kuralla kimliği doğrulanmış cüzdanlar dışında kimse transfer işlemi yapamayacak.

Aydemir, illegal aktivitelerin önüne geçmeyi planlayan Coinone’ın bu hamlesinin sonuçlarını ilerleyen günlerde daha net görebileceğimize değindi.

İran’daki kripto para madenciliği merkezleri kapandı

İran bu yıl, ikinci kez kripto para madenciliği faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. 6 Mart 2022’ye kadar geçerli olacak bu kararla 209 megawattlık bir enerji tüketiminin sonlandırılması bekleniyor.

Aydemir, bu gelişme üzerine Bitcoin madenciliği için kullanılan enerji tüketim miktarlarını karşılaştırdı. “Dünya’daki enerji tüketiminin yalnızca 0.54%’ü Bitcoin tarafından yapılıyor. Elektriğin ulaşımı sırasında oluşan kayıp, Bitcoin ağında harcanan enerjinin 1,7 katı kadardır. İran’dan gelen bu hamle ülkenin iç dinamiklerine göre şekillendiğini düşünüyoruz. Çünkü kripto madenciliği için kullanılan enerjinin dünya tüketimindeki payı oldukça düşüktür” şeklinde açıklama yaptı.

ETF haberleri gelmeye devam ediyor

ProShares, bir ETF hamlesinde daha bulundu. Metaverse temasına sahip olması planan bu ETF, Solactive Metaverse Theme Index’ini takip edecek. Bu endeks Apple, Meta (eski adıyla Facebook), EA take-Two gibi Metaverse hakkında çalışmaları olan şirketleri takip ediyor.

Bir diğer önemli ETF haberi de Rusya’da gerçekleşecek olan ilk blokzincir odaklı ETF’inin başlatılması oldu. Sberbank tarafından gerçekleştirilen bu ETF sadece büyük blokzincir teknoloji şirketleri hisselerine endeksli olacak. Aydemir, konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “Bu hamleyle Rusya’nın kripto paralara karşı olumsuz bir tutum sergilemesine blokzincir teknolojisini desteklediğini görüyoruz.”

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN