Yasin Oral: “Regülasyonda sermaye şartı uygulanmalı”

Paribu sponsorluğunda, BloombergHT’de yayınlanan “10 Soruda Kripto Para Dünyası”nın son bölüm konuğu Yasin Oral oldu. Güzem Yılmaz Ertem ve Gizem Uzuner Gençtürk, kripto piyasalara gelmesi beklenen regülasyonla ilgili soruları sordu, Oral yanıtladı.

Blokzincir merkeziyetsiz, merkezi olan platformlar

Kripto piyasalarda regülasyonun nasıl uygulanacağı, beklentilerin ne yönde olduğu ve platformların güvenlik önlemleri üzerine konuşulan programda Oral, regülasyon çalışmalarının kamu tarafında, bilinenden çok daha önce başladığının altını çizdi. Ayrıca, regülasyonla blokzincirin merkeziyetsizliği arasında ilgi olmadığını belirterek, “Bu hala merkeziyetsiz, sadece bunun alım-satımındaki güven kısmı, merkezi bir güvene yerleştirilmeye çalışılıyor. Çünkü platformlar merkezi.” dedi.

Ertem’in kripto para platformlarının işleyişine nasıl güven duyulacağını sorması üzerine Oral, şu ifadeleri kullandı: “Zaten en kritik konu burası. Regülatörlerin de çoğunlukla tıkandığı yer, saklama hizmetlerinin standartlarının belirlenmesi veya saklama hizmetini bu platformlar adına merkezileştirmek. Yapılabilir bir şey ancak ciddi bir emek, yatırım ve uzun süre sonunda gerçekleşebilir” Ayrıca, Paribu’nun soğuk cüzdan projesine değinerek varlıkların güvenle saklandığına dikkat çekti.

“Regülasyonda sermaye şartı uygulanmalı”

Gençtürk, muhtemelen tarihe geçecek bir cevap alacağım diyerek, “Sizce regülasyonun olmazsa olmazları neler?” sorusunu yöneltti. Yasin Oral: “Birincisi, sermaye şartı uygulanmalı. Şirketin ödenmiş sermayesinin olabildiğince yüksek olması ve bu sermayenin sık periyodlarla kontrol edilmesi lazım. İkincisi, müşteri varlıklarının saklanma standartlarının hazırlanması gerek. Ancak bu hızlı olabilecek bir şey değil. Bir de saklama hizmeti kapsamında varlıkların yerinde durup durmadığı, bilgi işlem altyapısının doğru çalışıp çalışmadığı bağımsız denetimlerle, periyodik ve sık aralıklarla takip edilip raporlanmalı”

Gündemin en önemli konularının ele alındığı programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN