Yasin Oral: “Ne olursa olsun kullanıcı varlıklarına dokunmamanız gerekir”

Paribu sponsorluğunda BTC Haber’de yayınlanan Kripto Veteran, bu hafta Twitter Spaces üzerinden yayınını gerçekleştirdi. Cemil Şinasi Türün, İsmail Hakkı Polat ve Erkan Öz’ün konuğu Yasin Oral’dı.

Yayında; FTX’in iflası ve sonrasında yaşananlar, regülasyon beklentileri, son dönemde gündeme gelen varlık denetimleri, merkezi ve merkezi olmayan borsaların regülasyon çatısı altındaki konumu ile Paribu’nun yeni projeleri konuşuldu.

“Bunu sektörel hasar olarak algılamıyorum”

İlk olarak Erkan Öz, FTX’in iflasını gündeme getirerek Yasin Oral’a bu süreci nasıl değerlendirdiğini sordu. Yaşananları sektörel hasar olarak algılamadığını dile getiren Yasin Oral konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “Bu konuda çok şey yazıldı. Biz de fikir beyan ettik. Bilinen gerçekler de var, anlayamadığımız bilgiler de var. Ancak kullanıcı varlıklarını kullanarak inisiyatif alınması, problemin temeli. Ortada çok temiz bir sonuç var: Ne olursa olsun kullanıcı varlıklarına dokunmamanız gerekir. Hiçbir şekilde inisiyatif alabileceğiniz bir konu değil.” Yaşanan gelişmelerin ardından platformların rezerv açıklamaya başlamasına da dikkat çeken Yasin Oral, Paribu’nun 1 yıldır rezervlerini denetletip yayınladığını belirtti.

Yayında, yaşanan gelişmelerle ilişkili olarak regülasyon beklentileri de ele alındı. Yasin Oral, regülasyon gerekliliğinin altını çizerek şu sözleri dile getirdi: “Çözümü kolay değil ama bir yerden başlamak gerekiyor. Ekosistemin ayakta kalmasını istiyorsak sadece regülatörlerin aksiyon almasını bekleyemeyiz. Biz hep böyle yaptık. 6 yıldır bu kadar sıhhatli ayakta durmamızın sebebi self regülasyon dediğimiz konudaki hassasiyetimiz. Regülatör bizi zorlamadan bağımsız denetim kuruluşlarından denetim almamız da bunun işareti.”

“Saklama hizmeti için lisans söz konusu olabilir”

Düzenlemeler kapsamında bankalara da kripto para platformu kurma, ya da kripto para saklama lisansı verilmesi hakkındaki görüşlerini soran Cemil Şinasi Türün’e Yasin Oral şöyle yanıt verdi:

“En temel konu saklama hizmeti ve bankaların bunu verebilmesi konusunda bir yetki konuşuluyor. Ancak saklama hizmeti, bankaların da bildiği bir konu değil. Muhtemelen şu an ar-ge çalışmaları yapılıyordur ki, bize soran ve birlikte çalışmak isteyen bankalar da var. Ama siz de biliyorsunuz, uzun süredir hem bankaların hem de diğer kuruluşların kullanabilmesi için kendi içimizde kullandığımız custody servisimizi dışarıya sunmak için çalışıyoruz. Muhtemelen regülasyon geldiğinde bizim custody servisimiz de herkesin kullanabileceği seviyede hazır olacak.”

“Web3 çok önemli, orada bir gelecek var”

İsmail Hakkı Polat, genel süreç ve beklentiler doğrultusunda Paribu’nun globalleşme planlarını ve yatırımlarını sordu. Paribu’nun yalnızca bir kripto alım satım platformu olmadığını belirten Yasin Oral, “Paribu’nun yaptığı iş zaten global, yurt dışından kullanıcı kabul etmek içinse yeni versiyonu bekliyoruz. Muhtemelen birkaç ay içinde süreç tamamlanacak” dedi. Ayrıca, Paribu’nun yalnızca bir işlem platformu olmadığını, şirket çalışanlarının üçte birinin exchange için çalışırken geri kalan ekibin teknolojik ürün geliştirmeleri yaptığını dile getirdi.

“Bu dönüşümün bir parçası mısınız, değil misiniz?”

Yasin Oral merkezi ve merkezi olmayan borsaların regülasyon çatısı altındaki konumunu ise şöyle değerlendirdi: “İnsanların tamamı merkeziyetsiz borsalara geçecek diyemeyiz. Ya o ya da bu diyerek konuyu sınırlandırmak doğru değil. Bir süre sonra hayatımızda bir şeyler o kadar değişecek ki, kullandığımızın hangisi olduğunu da bilemeyeceğiz. Bu değişim, bugünden yarına olmayacak tabii, ancak son on yıldaki teknolojik gelişmelere baktığınızda bunun bir on yıl daha almayacağını da rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kendinizi şirket olarak herhangi bir rekabetin içinde net bir yere konumlamanıza gerek yok. Çünkü bir akış var ve siz bu dönüşümün bir parçası mısınız, değil misiniz; ona bakmalısınız.”

İlerleyen dönemde teknolojinin gelişmesiyle birlikte merkezi ve merkezi olmayan borsaların entegre ettiği ürünlerle hibrit geçiş süreci olacağını öngören Yasin Oral, kullanıcıların yavaş yavaş sorumlulukları üzerine devralacağını dile getirdi. “Web3 bu yüzden çok önemli, orada bir gelecek var” diyerek bu değişimin keskin şekilde yaşanmayacağı yönünde görüşlerini aktardı.

Sektörle ilgili gündeme gelen önemli başlıkların değerlendirildiği Kripto Veteran Twitter Spaces yayınının tamamını aşağıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

Kripto Veteran Twitter Spaces Yayın Kaydı

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN