Yasin Oral: “Bir regülasyon kuralı olmasa da bütün varlıklarımızın denetim raporlarını düzenli olarak yayınlıyoruz”

Paribu CEO’su Yasin Oral, Bloomberg HT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olarak son günlerde kripto varlık platformu FTX ile ilgili yaşananları ve sektörel riskler hakkında görüşlerini aktardı.

Son günlerde kripto varlık platformu FTX ile ilgili yaşananlar, kripto varlık piyasasındaki sektörel risklere yönelik tartışmaları beraberinde getirdi. Paribu CEO’su Yasin Oral, konuya ilişkin görüşlerini Bloomberg HT’de yayınlanan 30 Dakika programında aktardı.

“En büyük problem, kullanıcı varlıklarının platformun kendi inisiyatifiyle kullanması”

Yasin Oral, Bloomberg’e yaptığı açıklamada bu tür gelişmelerin bize neyin doğru, neyin yanlış olduğunu gösterdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bir tarafta kullanıcı varlıklarını kendi insiyatifiyle kullanmış bir şirket, diğer tarafta ise bu bilgiyle sektörün ve ekosistemin geleceğini hiç düşünmeden hareket eden bir şirket var. Buna benzer şeyleri daha önce de yaşadık. Bunların hepsi ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken hususlar. Kullanıcı varlıklarının kullanılması ve bu inisiyatifi kendilerinde görebilmeleri oldukça riskli bir durum. Bu olaydan sonra birçok platform sıcak cüzdanlarını ve soğuk cüzdanlarını yayınlamaya başladı. Bu da başka bir problem. Eğer bunu yapabiliyorsanız, neden daha önce yapmadınız? Ayrıca bunun yapılması cüzdanda bir şeyler olduğunu gösteriyor ama içeride ne kadar kullanıcı varlığı olduğunu bilmediğimiz için bize teyit edilebilecek bir mekanizma sunmuyor. Merkle Tree dediğimiz kavramlar işte bu yüzden önemli.”

Paribu’nun soğuk cüzdanlardaki kullanıcı varlıklarının bankalardaki karşılığının bağımsız bir denetleme kuruluşu tarafından denetlendiğini ve denetim raporlarının her ay düzenli olarak yayınlandığını belirten Yasin Oral, şöyle devam etti: “Bunların daha önce yapılmamış olması ve sanki yeni bir keşifmiş gibi insanlara sunulması başka bir problem. Burada enine boyuna değerlendirilmesi gereken birkaç konu var.”

“Bağımsız denetleme kuruluşları tarafından denetlenmemiş tüm kuruluşlar bence yatırımcılar için problem arz ediyor.”

Yasin Oral, açıklamasına şöyle devam etti: “Kripto para işlem platformları genellikle kendisini regüle ederek ilerleyen kurumlar. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken şey, platformların bu konuda ne kadar hassas davrandığı olmalı. Bunu anlamak gerçekten zor değil. En büyük problem, kullanıcı varlıklarının platformun kendi inisiyatifiyle kullanması. Bunlar dokunulmaması gereken, size emanet edilmiş varlıklar. Bunlarla ilgili bağımsız denetleme kuruluşları tarafından denetlenmemiş tüm kuruluşlar bence yatırımcılar için problem arz ediyor. Regülasyon olmadığı için böyle olduğunu söyleyerek bundan kurtulamayız. Bu platformlar kendilerini regüle ederek yaşamalılar, yaşamak zorundalar.”

Kullanıcılar kripto para işlem platformlarını nasıl değerlendirmeli?

Yasin Oral, birkaç ay önce dünyanın en güvenilir şirketlerinden olarak bilinen bir şirketin bugün böyle bir vakayla karşımıza geliyor olmasının, yarın bambaşka şekilde tezahür edebileceğini; yatırımcıların platformların yayınladıkları denetim raporlarını dikkate alarak değerlendirmesi gerektiğini aktardı.

“Paribu, böyle durumlardan genellikle olumlu etkilenir çünkü bu tarz gelişmeler, bizim için bir güven tazeleme aracı. Bizim bir yıldır yaptığımız; yatırımcıların bugüne dek dikkat etmemiş olabileceği şeylere dikkat etmesini sağlıyor. Ancak bu gelişmeler ekosistem için sorun teşkil ediyor. Bu firmaların Türkiye’de temsilcilikleri var, Türk bankalarında hesap açmış ve kullanıcılarından Türk lirası alabilir durumdalar. Böyle bir problem oluştuğunda, kullanıcıların varlıkları yurt dışında olduğu için kullanıcıların kendi varlıklarına erişimi kesilebiliyor. Platformların kendilerini regüle etmesi ve yatırımcıların platformları, bu parametreleri göz önüne alarak tercih etmeleri ve kullanmaları oldukça önemli.”

“Merkeziyetsizliği her zaman savunsak da bugün çözümün merkeziyetsizlik olduğunu söyleyemeyiz.”

Yasin Oral, merkeziyetsizlik hakkında şunları ekledi: “Merkeziyetsizlik bu problemin çözümü mü? Hayır. Merkeziyetsizlik bizim her zaman savunduğumuz ve gitmemiz gereken istikamet ama bugün yaşadığımız sorunu çözmüyor. Çünkü insanların büyük bir kısmı merkezi borsalarla çalışmaya çok aşina ve diğer tarafa entegrasyonları oldukça güç. Biz merkezi borsalar olabiliriz ama kullanıcılarımızın varlıklarını görmeleri, denetimlerimizin yapılması ve bu tarz durumlarda merkeziyetsiz yapıyı kullanmamız mümkün olabilir. Tamamen merkeziyetsiz olarak; her şeyin veritabanı içinde olduğu ve bu veritabanının içindekileri herkesin görebildiği şekilde ilerlememiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz teknolojiyi bunun onay mekanizması olarak kullanmanın yolları da var. Ekosistemde üzerine konuşulması gereken en önemli konulardan birinin bu olduğunu düşünüyorum.”

Yasin Oral’ın konuk olduğu 30 Dakika programını aşağıda izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=UB_sAcjvLwg

Bu içerik en son 11 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN