X Media Art Museum, Türkiye’de sanat ve teknolojiyi buluşturan adres olacak

Türkiye’nin ilk dijital sanatlar müzesi olan X Media Art Museum, Paribu’nun ana sponsorluğunda sanatseverlerle buluşuyor.

Kültür-sanat alanında öncü projeleri ile bilinen DasDas’ın desteği ve Paribu’nun ana sponsorluğuyla hayata geçen X Media Art Museum, 27 Ocak 2022’de yapılan bir basın toplantısıyla açılışını duyurdu. Müzenin kurucuları Mert Fırat ile Muzaffer Yıldırım, Ouchhh stüdyonun yaratıcısı Ferdi Alıcı, müze direktörü Esra Özkan ve Paribu CEO’su Yasin Oral, süreci aktararak basından gelen soruları yanıtladı.

XMAM, Türkiye’de bir ilk

X Media Art Museum, daha önce Parallel Universe sergisinde yapay zekâ ve sanatı birleştiren eserlere ev sahipliği yapan DasDas öncülüğünde açılıyor ve ülkenin bu alandaki ilk müzesi olma özelliğini taşıyor. Ölçeği değiştirilmiş gerçeklikle (extended reality) ziyaretçilerine farklı deneyimler sunacak olan XMAM’ın ilk sergisi, Ferdi Alıcı imzasını taşıyan “Leonardo Da Vinci: Yapay Zekâ Işığın Bilgeliği / Cern’den Nasa’ya İnsanlık ve Metaverse” olacak.

Alıcı, XMAM’ın ilk sergisiyle ilgili; “Bu eserlerde dijital verileri boya, algoritmayı ise fırça olarak kullanıp sanatın geleceğini yeniden tanımlarken fiziksel dünya ile dijital dünya arasında özgün bağlantılar kurmayı hedefliyoruz. Leonardo Da Vinci: Yapay Zekâ Işığın Bilgeliği / Cern’den Nasa’ya İnsanlık ve Metaverse sergisi, sanat tarihinin verileri kullanılarak oluşturuldu. Leonardo Da Vinci’nin çizimleriyle başlayan ve 3D modellemesi ile devam eden sergide veri tabanı olarak sanatçının icatları, makine çizimleri ve eskizleri kullanılıyor” dedi.

“Disiplinler arası sanat eserleriyle buluşma noktası”

Paribu CEO’su Yasin Oral, XMAM sponsoru olmaktan gurur duyduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Bir teknoloji şirketi olarak, yarının dünyası için sorumluluk alıyor ve topluma fayda sağlamayı önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana kültür-sanat alanını sahipleniyor, sanatta dönüşümün temsilcisi olan yenilikçi bir kurum olarak faaliyet gösteriyoruz. Sanat ve teknolojiyi herkesin hayatına dahil eden çalışmaların bir parçası olmak bizim için gurur verici. İnanıyoruz ki, XMAM dijital sanat müzesi, insanlar için disiplinler arası sanat eserleriyle buluşma noktası olacak.”

“Leonardo Da Vinci: Yapay Zekâ Işığın Bilgeliği / Cern’den Nasa’ya İnsanlık ve Metaverse” sergisi 30 Ocak 2022’den itibaren ziyaret edilebilecek. Detaylı bilgi için XMAM’ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN