Tüm Zamanların En Yükseği’nin yeni bölümünde Yasin Oral soruları yanıtladı

Paribu sponsorluğunda hazırlanan “Tüm Zamanların En Yükseği” podcast serisinde bu hafta Mert Fırat ve İsmail Hakkı Polat, Paribu CEO’su Yasin Oral’ı konuk etti.

“Türkiye’nin en yüksek hacimli işlem platformu ne demek?” sorusundan “Yarının Dünyası nasıl bir yer?”sorusuna kadar uzanan sohbette sektör bazında pek çok konu ele alındı.

Regülasyon süreci çok uzun sürmeyebilir

Paribu’nun Türkiye ve dünya sıralamasındaki konumu konuşulurken Oral konuya şu şekilde açıklık getirdi: “Paribu’da 1 milyar doların üzerinde bir hacimden bahsediyoruz. Sadece Türkiye’de değil, dünyada bizimle aynı klasmanda işlem yapan platformlar arasında ilk 6’dayız. Regülasyon geldiğinde hacim ve vergi denetlemeleriyle beraber platformların gerçek sıralaması da ortaya çıkacak”

Son dönemde oldukça konuşulan regülasyon konusundan bahsedilirken, İsmail Hakkı Polat’ın Türkiye’de regülasyonun ne durumda olduğunu sorması üzerine süreci aktaran Oral; “Bazı kararlar verilmiş durumda gibi ve uygulaması da çok uzun sürmeyecek gibi duruyor” dedi.

Regülasyon sürecinde yatırımcı için ideal olan nedir diye soran Fırat’a, Yasin Oral şöyle yanıt verdi: “Normal şartlarda platform açmanın teknik ve mali şartlarının kesinleştirilmesi ve belirlenmesi gerekiyor. Çünkü kripto paraların büyük kısmının ticareti buradan dönüyor. O kadar hassas davranmak gerekiyor ki, alacağınız keskin kararlar bir anda tüm kripto para akışını merdiven altına ya da yurt dışına götürebilir” dedi ve daha önce regüle edilmiş hiçbir piyasaya benzemediğinin de altını çizdi.

Şu anki koşullarda Paribu’nun devlet gözündeki statüsünün ne olduğuna açıklık getirirken, Paribu’nun yaptığı iş modelinin alıcı ve satıcıları buluşturmak olduğunu ifade etti. Bu tür platformların her birinin görevini “varlıkları muhafaza etmek” olarak tanımladı. Regülasyon ile birlikte tüm platformların SPK’nın aracı kurumu olarak nitelendirilmeye yakın olduğunu da belirtti.

Türk yatırımcılar kripto paraları “trade” alanı olarak görmeye başladılar

Türkiye’de kripto paralara bakış açısını ele alan İsmail Hakkı Polat, Türk yatırımcıların kripto paraları yatırım aracı olarak görüp görmediğini sordu. Oral bu soruyu şöyle yanıtladı: “Görüyordu, büyük bir kısmı hala yatırım aracı olarak görüyor. Ancak zaman zaman yaşanan hareketliliklerde burayı bir alım-satım yani, ‘trade’ alanı olarak görmeye başladılar.”

Dünyada pek çok platformla yarışabiliriz

Yasin Oral, Paribu’nun kendi kripto parasını çıkarmayı, kendi blokzincirini yaratmayı ve dünyaya açılmayı planladıklarını dile getirdi. “Bizi bu kadar tercih etmelerinin bazı sebepleri var. Kullanıcının birçok problemini hem ara yüz hem de sistemsel olarak çok iyi tahkik edip çözdüğümüzü düşünüyorum. Bunu dünyada bizim gibi yapan aynı seviyede bir platform daha yok. Dünyaya açıldığımızda birçok platformla rahatlıkla yarışabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Paribu ve sektöre dair ilgi çekici açıklamaların olduğu yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN