Paribu, “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması”nın üçüncüsünü yayınladı

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu Paribu, üçüncü kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin alanında en kapsamlı “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı.

Paribu adına Akademetre Araştırma Şirketi’nin yaptığı “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2022”nin sonuçları kripto para sektörüyle ilgili önemli veriler sunuyor. Türkiye’de kripto paranın bilinirliğini, algısını, kripto paralara dair beklenti ve motivasyonları tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen araştırma yüz yüze görüşme tekniğiyle yapıldı.

Bu yıl, geçtiğimiz iki yıl sorulmayan sorulara da yer verildi ve elde edilen veriler; sektör dinamikleri, teknoloji, deneyim, güven memnuniyet, demografi olmak üzere 6 ana başlık altında toplandı.

Tüm Türkiye’yi temsil eden bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2022 itibarıyla Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmada kripto paraya duyulan güvenin de geçtiğimiz yıla göre yüzde 59 oranında arttığı gözlemlendi. Bununla birlikte kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü yatırım aracı olarak güvenirken bu oran işlem yapanlarda 10’da 7’ye yükseldi.

Kripto parayla işlem yapanlar yüzde 74 arttı

Araştırma, sektör dinamikleri açısından önemli sonuçlar içeriyor. 2022 yılında kripto parayla işlem yapanların oranı, bir önceki yıla göre yüzde 74 arttı. Kripto parayı duyanların oranı da 2021’e göre yüzde 11 artış gösterirken yatırım aracı olarak kârlı bulanların sayısı da geçen yıla göre yüksek. Her 10 kişiden 4’ü kripto para piyasalarını kârlı buluyor. 2021 yılında bu sayı 3’tü.

Tasarruf araçları arasında da yüzde 11,1 ile kripto para piyasası, TL vadeli ve vadesiz hesapların ardından üçüncü sırada yer alıyor.

En önemli motivasyon “yüksek getiri”

Araştırma, kripto parayla işlem yapanların deneyimine dair de önemli çıktılar sunuyor. Her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisiyle tercih ediyor. Bunu “merak/ilgi çekmesi” ve “teknolojiye dayalı olması” yanıtları takip ediyor. Burada dikkat çeken sonuçlardan biri, kripto paranın şeffaf olduğunu düşünen insanların geçen yıla oranla yüzde 44,6 oranında artış göstermesi oldu.

Kripto paralara duyulan güven yüzde 59 arttı

Kripto parayla işlem yapan 10 kişiden 6’sı kripto para piyasasını risksiz buluyor. Bununla birlikte bu yıl hayatımıza giren kur korumalı TL mevduat hesabı en risksiz yatırım aracı olarak görülüyor.

Araştırma sonuçlarına göre; kripto paraya duyulan güven oranında da yüzde 59 oranında bir artış söz konusu. Kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü, işlem yapanlarda ise her 10 kişiden 7’si kripto parayı güvenilir buluyor.

Bu yıl ilk kez katılımcılara sorulan “regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna her 10 kişiden 7’si gerekli olduğu yönünde yanıt verdi. “Neleri kapsamalı?” sorusuna ise, paranın korunması ve vergilendirme şeklinde yanıt verildi.

Memnuniyet oranı 2,5 kat artış gösterdi

Kripto parayla işlem yapanların memnuniyet oranı geçtiğimiz yıla göre 8,7 puan artış gösterdi. Yüzde 84,9 ile memnuniyet düzeyi en yüksek olan kesim Y Kuşağı.

Cinsiyet bazında bakıldığında işlem yapan kadınların yüzde 64,2’si çok memnunken erkeklerde bu oran yüzde 44,8. Kullanıcıların memnun olma nedenlerinin başında “alım satım kolaylığı” ve “yüksek kazanç” geliyor.

Kripto paraya duyulan ilgi ve güven artıyor

Araştırmanın sonuçlarının her yıl piyasalarda yaşanan gelişmelere göre değişkenlik gösterdiğinin altını çizen Paribu CEO’su Yasin Oral, “Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye’deki en kapsamlı algı araştırmasında, ekosistemdeki yeniliklere istinaden daha önceki araştırmalarda sorulmayan sorular yönelttik ve elde ettiğimiz sonuçları; sektör dinamikleri, teknoloji, deneyim, güven, memnuniyet ve demografi olmak üzere 6 başlık altında topladık. Bu yılki tabloda kripto paraya olan ilginin ve güvenin ciddi oranlarda arttığını görüyoruz. Buna bağlı olarak, kullanıcıların bu piyasayı ve ürünleri benimsemeye başladıklarını söyleyebiliriz. Önümüzdeki sene yalnızca kripto paraya değil, blokzincire ve yeni teknolojik ürünlere duyulan ilgi ve merakın da artacağını umuyoruz” dedi.

Paribu, "Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması"nın üçüncüsünü yayınladı - ParibuLog

Dikkat çeken sonuçlar

Araştırmada ortaya çıkan diğer bulgular şöyle:

  • Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 4’ü NFT kavramını biliyor.
  • İşlem yapanların %86’sı kripto parayı yüksek getiri beklentisi için tercih ediyor.
  • İşlem yapanlar arasında %80 oranla en çok tercih edilen kripto para Bitcoin.
  • Kripto parayla işlem yapan 10 kişiden 7’si kripto para piyasasını tavsiye ediyor.
  • Yatırım aracı olarak kripto para piyasasını kârlı bulanların sayısı yüzde 43,5 arttı.
  • Yerli platformların tercih edilme oranı yüzde 51,4.
  • Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 2’si kadın.
  • Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 8’i Y Kuşağı.
  • X Kuşağı’nda işlem yapanların oranı 2021’e göre yüzde 80 arttı.

“Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması”, Türkiye’de 2019 yılından beri kripto parayı merkezine alan araştırmalar içerisinde en yüksek katılımcı (2.000 kişi) ile yapılan alanındaki “en kapsamlı” araştırmadır. “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2022″yi bağlantıdan indirebilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN