“NFT’ler artık hayatımızda önemli bir yerde”

Paribu İş Geliştirme Yöneticisi Duygu Sarı, bugün BloombergHT’de yayınlanan “30 Dakika” programının canlı yayın konuğuydu. Haftanın son gününde, sektörün önemli gelişmelerini değerlendirdi.

Gündemin başlıkları arasında; ABD Senatörlerinkripto broker’ları için rehberlik projesi, BitDAO’nun yeni iş birliği ve yeni NFT koleksiyonları vardı.

Senatörlerin rehberlik projesi

Amerika geçtiğimiz günlerde altyapı yasa tasarısına ek olarak, “Başka bir kişi adına dijital varlıkların transferlerini gerçekleştiren herhangi bir hizmet” sağlayan herkesi broker olarak tanımlamış ve bu kişilerin vergiye tabi tutulmasını öngörmüştü. Kasım ayının başında onaylanan tasarıda vergi formu doldurulurken IRS’e verilecek bilgilerin, blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan işlemlerde broker’ların bilgisi dahilinde olmaması yer aldı.

Söz konusu yasanın nasıl uygulanacağına dair bu hafta Senatörler, Hazine’ye çağrıda bulunuldu. Yıl sonuna kadar kripto broker’ları için rehberlik sunulmasını ve resmi olmayan bir yönlendirme olmasını istedi.  Sarı, şu an için Amerika Hazinesi tarafından karşı bir açıklama gelmediğini belirtti ve “Nasıl bir yönlendirme olacağını izleyeceğiz” şeklinde konuştu.

BitDAO ve EduDAO iş birliği

Dünyanın en büyük DAO oluşumlarından biri olan BitDao; Berkeley, MIT, Harvard ve Oxford gibi üniversitelerin de içinde bulunduğu 8 üniversite ile iş birliği yaptığını duyurdu.

Bu iş birliği kapsamında üniversitelerin Web 3.0 teknolojisi hakkında girişim, araştırma ve eğitim programları düzenlemeleri için yıllık 11 milyon dolar bütçe ayrılacak. Sarı, bu gelişmeyi şöyle yorumladı: “Web 3.0’ın gelişmesi anlamında böyle bir adımın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ek olarak böyle bir adımın bir DAO üzerinden gelmiş olması, bize gelecekte DAO’ların toplumda büyük yer edinebileceğinin sinyallerini veriyor.”

Ses getiren yeni NFT koleksiyonları

Yakın dönemde spor dünyasının önemli markaları Nike ve Adidas’ın NFT koleksiyonlarını duyurmalarının ardından dün de NBA cephesinden bir haber geldi. Basketbol takımı Warriors, NFT koleksiyonu çıkaracağını duyurdu.

Bu koleksiyonların yanı sıra, 200 yıllık müzayede evi Sotheby’sin NFT kaynaklı kazançlarında artış yaşandığı haberi yapıldı. 2021 yılında şu ana kadar toplamda 6 milyar dolarlık satış yapan Sotheby’s, satışlarının 100 milyon dolarını NFT eserlerden elde etti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump’ın dün Twitter’da yaptığı duyuru da NFT dünyasına yeni bir soluk kattı. Solana blokzincirinde NFT koleksiyonu çıkarttığını tweet ile açıkladı ve Trump’ın gözlerini resmettiği “Melania’nın Vizyonu” adlı sulu boya portresi satışa sunuldu.

Duygu Sarı, “Böyle ünlü isimlerin NFT alanında faaliyet göstermesi, NFT’nin artık hayatımızda önemli bir yere sahip olduğunun kanıtı” şeklinde gelişmeleri yorumladı.

 

 

 

 

 

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN