Lamina 1, Metaverse platformu kuruyor

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Ventures Yöneticisi Erman Taylan, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Lamina 1, Metaverse platformu kuruyor

Snow Crash romanıyla Metaverse kavramının isim babası olarak kabul edilen Neal Stephenson’ın, kurucu ortağı olduğu Lamina1, Avalanche üzerinde bir Metaverse platformu kuruyor. Yaratıcılarını destekleyen, merkezsiz ve kullanıcı dostu bir metaverse oluşturmayı hedefleyen Lamina1’in projesi, testnet aşamasında yaklaşık 50.000 katılımcıyla önemli bir ivme kazandı.

Yuga Labs, Otherside’ın evrimini destekliyor

Bored Ape Yacht Club (BAYC) ve CryptoPunks gibi NFT koleksiyonlarının sahibi olan Yuga Labs’da bir planının parçası olarak işten çıkarmalar ve organizasyon şeması değişikliği yaşandı. CEO Daniel Alegre konuyla ilgili yaptığı açıklamada Yuga Labs’in gelecekteki dijital etkileşimlerin merkezi olarak gördüğü Otherside’ın evrimini destekleyeceğini belirtirken; medya ve eğlence alanındaki liderliğini sağlamlaştırma hedefiyle devam ettiklerinin de altını çizdi.

Sektör gündemindeki önemli ekonomik gelişmeler

Sektör genelinde birbirinden farklı ekonomik gelişme gündemi geldi.

İlk gündem maddesi, 2023 boyunca, oyun şirketlerinin 6 binden fazla kişiyi işten çıkarması oldu. Bu şirketler arasında; Electronic Arts, Unity ve Epic Games gibi isimler de var. Oyun sektörüyle sınırlandırmayıp teknoloji şirketlerinin tamamına bakıldığında bu sayının bugün için 246 binin üzerinde olduğu görülüyor.

Bir yandan ABD’de üçüncü çeyrekte yapılan yatırımların toplam değeri ve anlaşma sayısı, altı yılın en düşük seviyesine geriledi. Ulusal Risk Sermayesi Birliği’nin, Venture Monitor raporunda, ekonominin son 18 ayda görülmeyen bir düzeyde karmaşa yaşadığını ancak VC’lerin bu noktada iyi konumlandığını belirtiliyor. Ayrıca, üretici yapay zekânın istisnai bir kategori olarak ilgisinin yüksek olduğu da raporda vurgulanıyor.

Son olarak web3 oyunu sektöründe nisandan ekime oyun sayısındaki büyüme oranının %15 olduğu açıklandı. Söz konusu 2500’den fazla oyunun sadece 250 tanesi aylık 1000 ve üzeri sayıda aktif oyuncuya sahip.

 

Bu içerik en son 30 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN