Kripto Veteran’da haftanın konusu vergiler oldu

Paribu sponsorluğunda BTCHaber’de yayınlanan Kripto Veteran’ın 12. bölümü canlı olarak gerçekleştirildi.

İsmail Hakkı Polat, Cemil Şinasi Türün ve Erkan Öz’ün sunduğu programda uzun süredir gündemde olan kripto para vergileri ile düzenlemeleri ve NFT detaylı şekilde alındı.

Devlet küçük yatırımcıyı korumak istiyor

İsmail Hakkı Polat’ın “Devletin kripto paralara bakışını değerlendirir misin?” sorusuna karşılık Erkan Öz, dünya genelinde ve ülkemizde borsalara yüklenme olduğunu ve birçoğunun bu yoğunluğu kaldıramadığını söyledi. Söz konusu yoğunluk sebebiyle kullanıcı şikayetlerinin artmasının devleti harekete geçiren etken olduğunu belirtti. “Devlet küçük yatırımcıyı korumak ve ondan vergi almak istiyor. En sert açıklamalara bakılsa dahi, sektörün kapatılmayacağını düşünüyorum. Teknik standartlar getirip SPK lisansı olan kişilerin çalıştırılması zorunluluğu gibi yenilikler güveni arttırır” dedi.

“Türkiye’de daha önce böyle bir şey görmedik”

Erkan Öz, insanların kripto para yatırımlarını kısa yoldan zengin olma yöntemi olarak görmesini, yerli borsalardaki işlem hacminin yükselmesi ve ilginin artması ile ilişkilendirdi. Bu bakış açısının yanlış olduğuna değinerek bir yandan da platformların bu sebeple sıkıntı yaşamamak için daha hazırlıklı olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Türün ise, eşleşme yavaşlığı konusunda, “Ülkede hiçbir borsada bu kadar işlem yapıldığı görülmemiştir. Paribu’da anlık ziyaretçinin dahi 200 bin olduğunu biliyorum. Bu diğer platformlarda da böyledir muhtemelen. Bunun perde arkasında alım-satım anlamında yoğun işlemler var. Böyle bir şeyi Türkiye’de daha önce görmedik yani hazırlıklı değiliz. İnsanların bunu anlaması gerek. Buradaki sistemler bankalardan daha ileride ve bunları kaldıracak yazılımlar dünyada daha yeni çıkıyor” ifadelerini kullandı.

İsmail Hakkı Polat, borsaların doğrudan kripto para satmadığını ve alıcı-satıcıları eşleştirmekle yükümlü olduklarını belirtti. “Alıcı geri çekilince ya da alıcı ve satıcı buluşamayınca kullanıcı şikayeti ortaya çıkar. Bazen bu durum sistemdeki ölçeklenebilirlikten kaynaklanır, bunu platformların düzenlemesi gerekir. Bazen de alıcının talebini karşılayacak satıcı vazgeçer ya da sistemde bir problem olabilir. Burada altyapı, cihaz, internet hızı ve bilgi etkenleri de devreye girer” şeklinde konuştu.

NFT bir koleksiyon pazarı

Son günlerde gündemde olan NFT’yi ele alan Polat, Öz ve Türün konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Polat, NFT formunda satılan eserlerden bahsederken, NFT’yi bir koleksiyon pazarı olarak tanımladığını söyledi.

Türün ise, genel gelişmelere ve NFT satışı yapan sergileyici platformlara değindi. Türkiye açısından da bir değerlendirme yaparak “NFT’de öncü olabileceğimiz düzeyde aktiviteler var” dedi.

Gündemin önemli başlıklarının masaya yatırıldığı bölümün tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN