Kripto Veteran’da Amerika ve Avrupa’daki ekonomik gelişmelerin sektöre etkisi değerlendirildi

Paribu sponsorluğunda BTCHaber TV’de yayınlanan Kripto Veteran’ın yayınlanan son bölümünde Cemil Şinasi Türün, İsmail Hakkı Polat ve Erkan Öz dünya ekonomisi ile kripto para regülasyonlarını ele aldı.

Amerika’daki enflasyon, Avrupa’daki ekonomik çalkantıların yanı sıra, kripto para ekosistemine yapılması planlanan düzenlemelerin etkileri programın ana başlıkları arasında yer aldı.

Yüksek faiz beklentisi

Erkan Öz, Amerika’daki faiz kararlarıyla ilgili beklentilerin yüksek olduğuna dikkat çekti. Powell’ın “tekrar kuvvetli bir iş gücü piyasası görmek için bizim enflasyonu geride bırakmamız lazım, bunu ne pahasına olursa yapacağız” açıklamasına değinerek “Bu yorum gerekirse işsizlik oluşturmak anlamına geliyor. Amerika işsiz kalırsa diğer ülkeler de bundan olumsuz etkilenir ki, Avrupa’da enerji fiyatları sebebiyle bu etkiyi görüyoruz” şeklinde görüşlerini bildirdi.

“Amerika, doların istikrar statüsünü bozmak istemiyor”

İsmail Hakkı Polat, Erkan Öz’ün yorumlarına ek olarak “Amerika, doların istikrar statüsünü bozmak istemiyor” dedi ve uyguladığı yöntemle insanların devlete ve yönetime olan inançlarını artırmayı hedefledikleri yönünde yorum yaptı.

Bununla birlikte Gary Gensler’in Ethereum’un PoS’a geçişiyle birlikte validatörlerin büyük çoğunluğunun Amerika’da olduğu ve bu yüzden Ethereum’un Amerika’da lisanslanması gerektiği açıklamasına da değindi. Polat, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Zamandan mekândan bağımsız bir şeyi fiziksel olarak sıkıştırmak manasız. Bitcoin para vasfından çıktığı için yaptıkları düzenlemelerle onu sıkıştırmak istiyorlar. Ama bunun hem Ethereum hem de stabil coin tarafı var ve son dönemlerde stabil coin’lere sıcak baktıklarını görüyoruz.”

Ethereum’u sınıflandırma konusunda netlik yok

Cemil Şinasi Türün, üzerinde çok sayıda kripto para ve proje olduğundan Amerika’nın regülasyon kapsamında Ethereum’u sınıflandırma konusunda netlik kazanmadığını ve bunun Bitcoin’den daha zor olduğunu dile getirdi. Dolara endeksli stabil coin’ler ile ilgili de Amerika’nın bir sorunu olmadığını ancak Meta’nın hayata geçirdiği Libra için aynı durumun geçerli olmadığına değindi.

Stabil kripto paralar dahil olmak üzere tüm kripto paralar üzerinde yürütülen düzenlemelere ilişkin şu yorumda bulundu: “Vatandaşın kullandığı para, devlet tarafından dayatılabilir bir şey değildir. Ticaret için kullanılan tüm para birimleri önce vatandaş tarafından seçilmiş sonrasında devlet tarafından regüle edilmiştir.”

Ekonomik dengeler, düzenlemeler ve devlet politikalarının masaya yatırıldığı Kripto Veteran programının tamamını BTCHaber TV kanalından izleyebilirsiniz.

 

Bu içerik en son 29 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN