Kripto ekosisteminin gündeminde “ilk kez” gerçekleşen gelişmeler yer aldı

Paribu İş Geliştirme Yöneticisi Akar Aydemir, BloombergHT’de yayınlanan “30 Dakika” programının canlı yayın konuğuydu. Kripto para ekosisteminde yaşanan gelişmeleri üç başlıkta değerlendirdi.

El Salvador’un Bitcoin planları devam ediyor

Gündemin en önemli başlıklarından biri Bitcoin’i resmi para birimi ilan eden El Salvador’un, Bitcoin Bono planı oldu. El Salvador hükümeti, bu planı hayata geçirmek için Blockstream ve iFinex ile ortaklık kurduğunu açıkladı.

Söz konusu hamleyle yaklaşık 1 milyar dolar değerinde Bitcoin bonosunun çıkarılması beklentisine değinen Aydemir, bu hamlenin sürpriz olmadığını belirtti. “İlerleyen dönemlerde El Salvador tarafından piyasaya Bitcoin kredisi, staking mevduatları gibi türev ürünlerinin de sürüldüğünü görebiliriz” şeklinde konuştu.

Bir DAO, ABD anayasasının için 40 milyon dolar topladı

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon olarak tanımlanan DAO örnekleri gün geçtikçe çoğalıyor. Bunlara, geçtiğimiz haftalarda Sotheby’s tarafından açık artırmaya çıkarılmış 13 orijinal Amerikan Anayasası’ndan 1 tanesi için yapılan eklendi.

Konuyla ilgili olarak Aydemir, şu değerlendirmede bulundu: “DAO tarafından toplanmış 40 milyon doların üzerinde bir rakamla açık artırmaya katılındı ancak 43,2 milyon dolarla Citadel CEO’su Ken Griffin kazandı. Burada en önemli nokta ilk defa bir DAO’nun bu kadar kısa 40 milyon doları geçen bir miktar toplaması oldu. Bu durum bizlere, internet komünitelerinin ne kadar güçlü ve hızlı ilerlediğini gösterdi.”

DeFi’ın ilk sendikasyon kredisi

Maple Finance ve Alameda Research, DeFi’ın ilk sendikasyon kredisini başlattı. Aydemir, merkeziyetsiz bir sistem üzerinden sendikasyon kredisi oluşturmanın oldukça önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

On-chain borç almalar sayesinde sendikasyon kredilerinde görülen bürokrasi kaynaklı uzun süreçlerden kaçınılabileceğini belirten Akar Aydemir, “Hızlı bir şekilde, aracı kurum olmadan borç veren ile borç alanın buluşması, geleneksel finansal sistemlerinin de yapısını değiştirebilir” dedi.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN