Ethereum’un Dencun yükseltmesi ikinci test aşamasında

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Raporlama ve Araştırma Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para, blokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Ethereum’un Dencun yükseltmesi ikinci test aşamasında

Ethereum; blob” isimli, yeni, sıkıştırılmış bir veri depolama mekanizması sunarak gaz ücretlerini düşürmeyi ve ölçeklenebilirliği artırmayı amaçlayan Dencun yükseltmesini bu ayın başlarında Goerli test ağında başlattı. Salı günü Sepolia test ağında canlıya alındı ve hayata geçmesi için sadece bir test ağı kaldı. Güncellemenin 7 Şubat’ta üçüncü ve son test ağı Holesky’de başlatılması planlanıyor. Üçüncü başarılı testnet dağıtımının ardından Dencun için ana ağ başlatma tarihinin belirlenmesi bekleniyor.

AB üyesi olmayan kripto para firmalarına sınırlama gelecek

ESMA (Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi), Avrupa Birliği’ndeki kripto para firmalarına, dışarıdaki firmalara göre öncelik veren öneriler hazırladı. Bu öneriler, geçen yıl kabul edilen MiCA (Kripto Varlık Piyasaları) kuralları kapsamında netlik sunmayı amaçlıyor. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilerinin MiCA kapsamında kendilerine tanınan tüm hak ve korumalardan yararlanmasını ve AB firmalarının, AB müşterileri karşısında üçüncü ülke firmalarına kıyasla rekabetçi bir dezavantaja maruz kalmamasını sağlamak için belgenin hazırlandığı belirtildi.

Ardından ESMA tarafından yayınlanan ikinci belgede kripto paralar, finansal bir araç olarak ele alındı. Kripto varlıklar, diğer finansal araçlara uygulanan AB yasal çerçevelerinin kapsamı dışındaki durumlar açısından değerlendirildi. Nisan sonuna kadar her iki belgeye ilişkin kamuoyu görüşlerini kabul edecek.

Arjantin’de kripto para vergi planı torba yasadan çıkarıldı

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, önerilen kripto para vergilerini tartışmalı bir torba reform paketinden çıkarmayı tercih etti. Kapsamlı reformlar dizisinin onaylanmasını hızlandırmak ve daha az kritik gördüğü konularda uzun tartışmalardan kaçınmak için stratejik olan bu hamle ile hükümetin, tasarının daha kabul edilebilir yönleri üzerinde uzlaşma sağlamaya odaklandığı vurgulandı.

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN