Efe Bulduk: “Blokzincir, finansın değişen yüzüne destek olabilecek bir teknoloji”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Pelin Yantur’un konuğu ekonomist Efe Bulduk oldu. Bulduk, blokzincir ve merkeziyetsiz gelecek üzerine görüşlerini aktardı.

Blokzincirin dünyayı farklılaştıran bir güç olması üzerine konuşulan yayında Efe Bulduk; “Yelkeni rüzgârla dolmayan bir geminin 2008’den itibaren teknolojinin gelişmesiyle dolmaya başladığını söyleyebiliriz. Yeni kuşak da bu alana ilgili ve burada bir ekonomi oluştu. Bununla birlikte blokzincir, finansal hizmetlere ulaşım sorunlarını da çözüyor. Finansın değişen yüzüne destek olabilecek bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde yorumda bulundu.

“Değişime ayak uydurmayan şirketler rekabet avantajlarını yitiriyor”

Yayında blokzincirin şirketler tarafından kullanılmasına da değinildi. Bir şirketin blokzincir kullandığında rakipleri üzerinde rekabetçi üstünlük kurabildiğini dile getiren Efe Bulduk, bunun en büyük sebeplerinden birinin, maliyetlerin düşmesi olduğunu belirtti.

Blokzincir hangi alanlarda kullanılıyor?

Blokzincirin hangi alanlarda kullanılacağıyla ilgili görüşlerini dile getiren Efe Bulduk, günümüzde önceliğin gelir elde etmek olduğuna değindi. Ancak bunun ötesinde de faydaları olduğunu belirtti ve ekledi: “Para transferlerini kolaylaştırıp mevcut swift sisteminin verimsizliğini ortadan kaldırıyor. DAO’lar ile kitle fonlamasında fayda sağlanıyor ciddi faydalar sağlıyor. Sanat alanında da kullanımları var, mevcut tablo ve heykellere yapılan yatırımları göz önünde bulundurursak bunlar artık NFT ile yapılmaya başlandı. Ayrıca, bu alanda faaliyet gösteren sanatçılar da ön plana çıktı. Bununla birlikte lojistik, sigorta gibi alanlarda da kullanılmaya başlandı.”

“Türkiye’de potansiyel yüksek”

Tükiye’de blokzincirle ilgili etkinliklere katılımın diğer ülkelere nazaran yüksek olduğunun altını çizen Efe Bulduk; “Özellikle gençler bu konuda oldukça ilgili. Yenilikten zarar gelmez, Türkiye bu noktada iyi bir yerde, burada potansiyel yüksek” şeklinde görüşlerini dile getirdi. Bununla birlikte merkeziyetsizliğin etkisini ilk olarak sosyal medyada göreceğimize değinerek; “Merkezi kurumlara güvenerek kişisel bilgilerinizi paylaşıyorsunuz. Ancak merkeziyetsiz gelecekte sosyal medyada kendinize ait varlıklarınızın sahipliği de size ait olacak. Bunun bir adım ötesinde de sosyal medyadan elde edilen gelir kazanımının farkını hissedeceğiz” dedi.

Yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 2 Şubat 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN