Büyük madencilik şirketleri borç ve özsermaye dengesini yönetmekte zorlanıyor

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi yöneticisi Semih Sercan Erkul, gündemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları ve detaylar şöyle:

Büyük madencilik şirketleri borç ve özsermaye dengesini yönetmekte zorlanıyor

Kamuya açık faaliyet gösteren 25 Bitcoin madencisinden yaklaşık yarısının borç/özsermaye oranı 2’nin üzerinde seyrediyor. Bu oran, temel tüketim malları gibi daha istikrarlı sektörlerde dahi riskli kabul edilen bir düzeyde.

Kamu madencilik şirketleri, üstlendiği borçların problem yaratmaya başlaması, nakit akışlarının sekteye uğraması sebebiyle yeniden yapılandırılmak durumunda kaldı. Sürdürülemez yüksekliklere ulaşan borçlar nedeniyle önümüzdeki günlerde söz konusu yapılandırmaların arttığını ve iflasların yaşandığını görmek mümkün.

Borcu bulunmayan halka açık madencilik şirketlerinin sahip oldukları finansal güçle doğru orantılı olarak gelişmesi de ön görülen gelişmeler arasında yer alıyor. Finansal problemler yaşayan şirketlerin hem ASIC’leri hem de madencilik tesislerini satması da güçlü oyuncular için bir genişleme fırsatı sunuyor.

Bitcoin madenciliğindeki zorluk üçte bir oranında düştü 

Ucuz enerji ve elverişli madencilik düzenlemeleri sebebiyle Bitcoin madenciliğinin en önemli merkezlerinden olan Teksas’ta yaşanan hava olayları, madencilik şirketleri zor dönemden geçmesine yol açtı. Riot Blockchain, Argo, Bitdeer, Argo, Compute North, Genesis Digital Assets ve kısa bir süre önce ayakta kalmak için 37,4 milyon dolarlık iflas kredisi alan Core Scientific, burada öne çıkan şirketler arasında yer alıyor.

Dondurucu soğukların etkisi altında kalan Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle ülkenin hash rate’inin önemli bir bölümünü oluşturan Teksas’taki Bitcoin madencileri, yaşanan elektrik sorununa destek olmak için operasyonlarında gönüllü olarak kısıtlamaya gitti.

Kesintiler sebebiyle 25 Aralık’ta Bitcoin’in hash rate‘inde yaklaşık yüzde 35’lik bir düşüş gerçekleşse de 26 Aralık itibarıyla eski seviyelerine geri döndü.

Borsaların dışında tutulan Bitcoin’ler son 4 yılın zirvesinde

Veri platformu Santiment’in paylaştığı veriye göre; cüzdan gibi kişisel depolama alanlarında tutulan Bitcoin’ler, şimdi 18.2 milyon BTC ile yeni bir ATH (all time high) seviyesine ulaştı.

FTX’in iflas süreciyle başlayan ve ardından gelen borsaların rezerv tartışmaları, şahsi cüzdanlara dönüşün en büyük sebebi olarak görülüyor. Kripto paraların şahsi cüzdanlarda tutulması, çoğunlukla hodl sürecinin de bir parçası olarak görüldüğü için piyasalar açısından olumlu olarak yorumlanmaktadır.

 

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN