“Bu dönemde dünya çapında en çok para girişi olan üç platformdan biriyiz”

Paribu CEO’su Yasin Oral, BloombergHT’de Sefer Yüksel’in sunduğu “Kripto Para” programında son günlerde sektörde yaşanan gelişmelere, merkeziyetsiz finans ve regülasyon tartışmalarına dair soruları yanıtladı.

Son dönemde sektörde yaşanan gelişmelerin masaya yatırıldığı “Kripto Para” programında Paribu CEO’su Yasin Oral, FTX ile ilgili yaşananlar, kripto dünyasına etkisi, merkeziyetsiz finans ve regülasyon tartışmaları hakkındaki görüşlerini aktardı.

Yasin Oral, FTX ile ilgili yaşananlardan sonra tartışılan konunun sadece bir platformun iflasından ibaret olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu kadar büyük olduğu düşünülen, bilinen, yatırımcısı olan bir yapıda bugüne kadar kullanıcı varlıklarının denetimi yapılmamış. Süreç ilerliyor; sonra uzun süredir hizmet veren birçok platform hızlı bir şekilde, kendi cüzdanını yayınlıyor. Burada şöyle bir durum var: Birincisi, böyle bir olaydan sonra mı cüzdanlarınızı yayınlamak durumunda kalıyorsunuz? İkincisi de bu yayınlanan cüzdanlar bize bir şey anlatmıyor. Yani; bu rezerv kanıtı, kullanıcıların varlığının kanıtı değil. Güven ve sektör konusunda da şunu söyleyebilirim. Bence bu durum sektörel açıdan çok da güven zedelenmesine yol açmıyor. Daha çok kurumlara yönelik bir güven zedelenmesi oluşuyor. Kullanıcılar, ‘bu sektör çok riskliymiş, buradan çıkayım’ demiyor; ‘burası çok riskliymiş, o zaman daha güvenilir bir yer kullanayım’ diyor.”

“İnsanlar güvendiği platforma daha fazla yöneliyor”

Son dönemde yaşanan olayların, küresel kripto para işlem platformlarından ciddi anlamda net para çıkışına yol açtığına dair haberler olduğunu belirten Sefer Yüksel, Yasin Oral’dan platformların bu durumdan nasıl etkilendiğine dair görüşlerini paylaşmasını istedi.

Yasin Oral, konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “Paribu’da durum tam tersi. Bizde para girişi de var. Kripto para girişi de var. Zaten Nansen (blokzincir analiz platformu) geçenlerde raporlarından birini tweet’inde paylaştı. Bu dönemde dünya çapında en çok para girişi olan üç platformdan biriyiz. Türkiye’de sektörel bir kaygı yok. Firmalar üzerinde bir kaygı var. İnsanlar güvendiği platforma daha fazla yönelmeye başlıyor.”

Sefer Yüksel’in “Sektördeki birçok kişi, rezerv kanıtının önemli bir başlangıç olduğunu, ama faydalı olması için yükümlülük kanıtıyla birleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Çözüm nedir?” sorusuna Yasin Oral şöyle cevap verdi:

“Bunları yapmak istiyorsan zaten yaparsın. Tüm platformlar bu süre zarfında rezervlerini gösteriyor. Bu rezervlerin bu şirkete ait olduğunu gösterebilirsin. Önemli olan bu rezervler, kullanıcıların varlıklarını karşılıyor mu, onu bilmek. O yüzden yükümlülük kanıtının bununla tamamlanması gerekiyor. Biz, bunun olabilecek en iyi yöntemini kullanıyoruz. Bağımsız denetim kuruluşuna diyoruz ki; ‘Bu benim cüzdanım, bunlar benim kullanıcı varlıklarım, rastgele denetimlerle bunları kontrol edebilirsin.’ Bir prosedür oluşturuldu. Onun çerçevesinde sürekli kontrol ediliyor. Bizim gibi platformların en önemli güven göstergesi bu.”

“Şeffaflık önemli, biz ilk günden beri bunu yapmaya önem veriyoruz”

Programda “Paribu rezervleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?” sorusuna da yanıt veren Yasin Oral, şunları söyledi:

“Bağımsız denetleme kuruluşuyla en çok işlem gören kripto paraların hem cüzdanlarda hem de veri tabanındaki kullanıcı varlıklarına karşılık gelip gelmediğine dair her ay düzenli bir şekilde denetleme yaptırıyor ve web sitemizde yayınlıyoruz. Bu konuda zaten olabildiğince şeffafız. Şeffaflık önemli. Biz ilk günden beri bunu yapmaya önem veriyoruz.”

Yasin Oral merkeziyetsizlik ve regülasyon tartışmalarına ilişkin görüşlerini ise, şöyle aktardı:

“Merkezi bir platform işletiyoruz. Ama merkeziyetsizlikle ilgili çalışmalarımız daha fazla. Şirketin büyük bir Ar-Ge kaynağı merkeziyetsiz kısımda; Paribu Net, self custody, blockchain tabanlı oyunların geliştirilmesi ve oradaki ekosistemin büyütülmesi için uğraşıyoruz. Merkeziyetsizlik önemli ama bugünkü sorunun çözümü merkeziyetsizlik değil. Bu ekosistemin yaşamasını sağlayan döngü, merkezi borsalardan geldi. Biz merkezi kuruluşlar olarak, merkeziyetsiz teknolojileri kullanarak rezervlerimizin kanıtını sunabilir ve kullanıcıları güvende tutmanın yollarına bakabiliriz.”

Yasin Oral’ın konuk olduğu “Kripto Para” programının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 18 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN