

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Burçak Güler Ulutaş, kripto varlık piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Öne çıkan gelişmeler şöyle:
Bitcoin 78 bin doları aştı
Uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin son yılların en yüksek seviyelerine çıkmasının ardından ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 10 yıldan 30 yıla kadar vadeli menkul kıymetler için “likidite desteği amaçlı geri alım işlemlerinin büyüklüğünün en az iki kat artırıldığını” açıkladı.
Gelişme, hem kripto varlık piyasasında hem de kripto hisse senetlerinde yükselişe yol açtı. Bitcoin, son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 78 bin doların üzerine çıktı. Spot Bitcoin ETF’lerinde 606 milyon dolar ile son 3 ayın en yüksek günlük girişi görüldü. Bu içeriğin yazıldığı saatlerde Bitcoin 76.800 dolar seviyelerinde işlem görüyordu.
CLARITY Act öncesi regülatif gelişmeler devam ediyor
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki kripto toplantısında Kongre’ye CLARITY Act’i oylama çağrısı yaptı. Trump aynı zamanda merkeziyetsiz sürekli vadeli işlem platformu Hyperliquid’in ABD’de regüle bir şekilde faaliyet göstermesi için ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ile çalışmalara başlandığını söyledi.
CFTC’nin merkezi ve regüle platformda sürekli vadeli işlem sözleşmelerinin listelenmesi için yeşil ışık yakmasıyla ABD’de Bitcoin süresiz vadeli işlem sözleşmeleri için kapı aralanmıştı.
ABD Hazine Bakanlığı, stabil kripto varlıkların ihraççıları için yeni kural teklifi sundu
ABD Hazine Bakanlığı, pazartesi günü GENIUS Yasası kapsamında ABD’de hangi stabil kripto varlıkların ihraç edilebileceğini veya satılabileceğini belirleyen kurallar önerdi. Öneriye göre, 18 Ocak 2027 tarihinden itibaren stabil kripto varlık ihraççıları genel olarak federal veya eyalet lisansı almak zorunda olacak. Platformlar, yurt dışında ihraç edilen stabil kripto paraları da satabilecek, ancak bunun için yabancı ihraççının ABD’nin yasal düzenlemelerine ve ABD ile düzenlemeye tabi olduğu ülke arasındaki anlaşmalara uyması gerekecek.
