Amerika’dan kripto paralar için yeni vergi teklifi

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Raporlama ve Araştırma Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para, blokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlığı şöyle:

ABD Hazine Bakanlığı, kripto para endüstrisindeki “broker (aracı)” tanımının ne olduğunu net bir şekilde ifade etmeye başladı. Bu doğrultuda broker tanımının içinde; dijital varlık alanında çalışan ticaret platformları, ödeme işlemcileri ve cüzdan sağlayıcıları yer alıyor. Hatta dijital varlıkları düzenli kullanmak için teşvik eden dijital varlık ihraççıları da bu tanımın içine dahil edildi. Saklama ve transfer amacıyla kullanılan cüzdanlar değil, yalnızca alım satımı kolaylaştıran cüzdanların bu tanım altında sınıflandırılması ilgi çeken detaylar arasında yer alıyor.

Madenciler ile madencilik alanında faaliyet gösteren tüm kuruluşlar büyük ölçüde brokar tanımından muaf tutuldu.  Bu muafiyet ile madenciler, raporlama yapmak durumunda kalmayacak. Bununla birlikte merkeziyetsiz ürün ve servislere yönelik belirsizliklerin olması da öne çıkan detaylar arasında bulunuyor.  

Bu yeni kurallarla birlikte 2025 yılında kripto para işlem platformlarına, 2026’da ise diğer komisyonculara vergi uygulaması getirilmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemlerde bu alanın Amerika’da önemli vergi kalemlerinden birisi bu olması ve bu kararın küresel çapta etki yaratması bekleniyor.

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN