
BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Emirhan Erdoğan, yılın ikinci çeyreğinde öne çıkan sektörel gelişmeleri değerlendirdi.
İkinci çeyreğin dikkat çeken gelişmeleri şöyle:
ABD’de regülasyon öne çıktı
İkinci çeyrekte ABD’de görülen olumlu düzenleyici gelişmeler öne çıktı. Yeni dönemde kripto dostu bir tavır benimseyen ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesini, ABD’de stratejik Bitcoin rezervine yönelik çalışmaların başlatılması izledi. Kripto düzenlemeleri için bir çalışma grubu kurmasını ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanlığına kripto varlıklara yakınlığıyla bilinen Paul Atkins’in getirilmesini, SEC’nin kripto şirketlerine açılan davaları düşürmeye başlaması takip etti. Son olarak da kripto varlık sektörünü düzenleyen GENIUS ve CLARITY yasaları görüşülmeye başlandı.
Kripto varlık piyasa değeri ikinci çeyrekte %22 arttı
Coinmarketcap verilerine göre kripto varlıkların piyasa değeri 2025’in ikinci çeyreğinde %22 arttı. Yılın başından bu yana %17 değer kazanan Bitcoin, mayısta 111.970 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniledi. Ayrıca Bitcoin dominansı, 2025’in başından bu yana %56,8’den %64,5’e yükseldi.
Spot BTC ve ETH ETF’lerine toplam 16 milyar dolar giriş kaydedildi
Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi’nin takip ettiği verilere göre 2025’in başından bu yana spot Bitcoin ETF’lerine ve spot Ethereum ETF’lerine toplam 16 milyar doları aşkın para girişi yaşandı. Özellikle spot BTC ETF’leri, 2025’in ikinci çeyreğinde önemli bir büyüme kaydederek 130 milyar dolarlık yönetilen varlık değerine ulaştı.
Halka açık şirketler Bitcoin’e yöneliyor
Halka açık şirketler arasında Bitcoin’i bir rezerv varlığı olarak değerlendirme trendi yaygınlaştı. Hazinesinde Bitcoin tutan şirketlerin sayısında ve tutulan varlık miktarında belirgin bir artış yaşandı. Strategy’nin 597.325 BTC ile açık ara liderliğini koruduğu sıralamada Japonya merkezli yatırım şirketi Metaplanet, 2025’te agresif alımlar yaparak küresel çapta en çok BTC tutan şirketler arasında beşinciliğe yükseldi.
Gerçek dünya varlıkları ve stabil kripto varlıklar öne çıkıyor
İkinci çeyrekte gerçek dünya varlıkları (RWA), merkeziyetsiz fiziksel altyapı ağları (DePIN) ve fikri mülkiyet tokenizasyonu (IP), öne çıkan üç ana tema oldu. Özel krediler ve BlackRock BUIDL fonunun yardımıyla RWA’lerin piyasa değeri 24 milyar doları aştı. Stabil kripto varlıklar da ikinci çeyrekte %7,46 artışla toplam piyasa değerini 247 milyar dolara taşıdı.
Bu içerik en son 9 Temmuz 2025 tarihinde güncellenmiştir.