Sahte hesaplar kripto para dünyasını nasıl manipüle ediyor?

Kripto para piyasasının hareketli yapısı ve sektörü manipüle etmek için çeşitli girişimlerde bulunan kötü niyetli kişi ve gruplar bazı olağan dışı dönemler yaşanmasına sebep olabiliyor. Böyle dönemlerde en önemli nokta ise doğru bilgiyle hareket etmek…

Kyra Mengeş
Paribu Dijital Varlık Yönetimi Uzmanı

Sektörde yaşanan olağan dışı dönemlerde hem kripto para piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin hem de kullanıcıların soğukkanlı olması, doğru bilgiyle hareket etmesi büyük önem taşıyor.

Bu olağan dışı dönemlerde gelişmelerden haberdar olmak için ilk bakılan yerlerden biri sosyal medya ve kapalı gruplar oluyor. Bu alandaki paylaşımların en çok yoğunlaştığı mecraların Twitter, Telegram ve Bitcointalk olduğunu görüyoruz.

Yanlış bilgi doğru bilgiden daha hızlı yayılıyor

Bu tür koşullarda ilk başvurulan kaynaklardan biri olan sosyal medya büyük riskler barındırıyor. Kriz anlarında maksatlı kaynaklarca oluşturulan sahte hesaplar ya da doğru bilgiyle hareket etmeyen kişiler nedeniyle yanlış sonuçlara varmak olası bir hale geliyor. Üstelik yanlış bilgi doğru bilgiden daha hızlı yayılıyor.

Kripto para dünyası, çok farklı parametreler içerdiğinden ve hareketli piyasa koşulları gereği çoğu insan için büyük bir gizem. Bu durum da kişileri herhangi bir olumsuz yoruma açık hale getiriyor. Bu yüzden bir kişinin yaydığı sahte olay örgüsü bir anda tahmin edilenden çok daha geniş kitleleri etkileyebiliyor. Örneğin global servis sağlayıcılarda ortaya çıkan aksaklık nedeniyle tüm dünyada on binlerce web sitesine erişim sorunu yaşandığı bir anda dijital varlık işlem platformları için hack dedikoduları yayılabiliyor.

Güvenilir dijital varlık işlem platformları yanlış bilgilerle mücadele etmeye çalışarak resmi duyuru kanallarında bununla ilgili açıklamalar yapıyor. Ancak doğru haberin görünürlüğü, sosyal mecraların atmosferi gereği her daim geride kalıyor.

Yorumların büyük bölümü güvenilmez profillerden

Paribu özelinde son 6 ayda yaşanan 3 vakanın süreçlerini analiz ettiğimizde şu sonuçlarla karşılaştık:

  • Olağan dışı süreçlerde Paribu hakkında atılan tweet’lerin %48’i sahte, manipülatif profillerden geliyor. Yani bu hesapların daha önce sık paylaşım yapmamış ya da kriz anında ortaya çıkarılarak saldırgan paylaşımlar yapan hesaplar olduğunu görüyoruz.
  • Bu süreçlerde kripto para piyasasıyla ve platformlarla ilgili paylaşım sayısı artıyor. Hakkımızda en çok olumsuz konuşulan günlerde paylaşım sayısı 532 tweet’e kadar ulaşabiliyor. Bu 532 tweet’e yakından baktığımızda ise 258’inin sahte ve manipülatif olduğunu görüyoruz.
  • Bu manipülatif profillerin içerikleri çoğunlukla, “Dolandırıldım”, “Param gasp edildi”, “Hack’lendiniz” gibi gerçek dışı, kışkırtıcı ve saldırgan ifadelerden oluşuyor.
  • Takipçi sayılarının yüksekliği ile etki alanları genişleyen hesaplar da bu süreçlere dahil oluyor. Yaptıkları paylaşımlarla öncelikle takipçilerini yanlış yönlendirip ardından bu paylaşımları silebiliyorlar. Ancak kriz anında yapılan bu tarz paylaşımlar, kullanıcı kitlesi ölçüsünde yanlış bir algı da yaratıyor. Takipçi sayılarını minimumda 15 bin olarak filtrelediğimiz bu hesaplardan gelen tweet’lerin %21,4’ü siliniyor. Yani bu hesaplar öncelikle takipçilerini harekete geçiriyor, ardından da iz bırakmamak için paylaşımlarını siliyor.
  • Sosyal medya üzerinden mükerrer mesajlar iletmek ise bu tür durumlarda sorunları hızlı çözmüyor. Birbiri ardına aynı konuda mesaj yollayan hesapları analiz ettiğimizde, sosyal medyadan bu şekilde tekrarlayan talepler gönderen kişilerin büyük bölümünün daha önce destek birimimizle iletişime geçmediğini görüyoruz.

Peki kriz anlarında ne yapmak gerekiyor?

Böyle anlarda sabırlı ve temkinli olmak gerekiyor. Deneyimli platformların kriz senaryolarının olduğunu unutmayarak onlara çözüm üretmeleri için zaman tanıyın. Doğru bilgi için gerçekte kim olduğunu dahi bilmediğiniz dijital profillere ya da kapalı gruplara güvenmek yerine platformların resmi duyuru kanallarına ve müşteri destek birimlerine itibar edin.

Günümüzde bütün dünyayı etkisi altına alan dezenformasyon maalesef ki kripto para dünyasında kendisini gösteriyor. Bu açıdan yapacağımız en temel öneri, edindiğiniz bilgileri öncelikle kendi süzgecinizden geçirmeniz, ardından tereddütte kaldığınız her konuda platformlar ile doğrudan iletişime geçmeniz olacaktır.

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Kyra Mengeş

Ortaöğrenimini Aydın Sosyal Bilimler Lisesi’nde tamamlayan Kyra Mengeş, Kadir Has Üniversitesi’nde “Yeni Medya” ile “Halka İlişkiler ve Reklamcılık” eğitimi aldı. 2015’te mezun olan Mengeş, farklı firmalarda içerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı ve dijital iletişim uzmanlığı yaptı. Dijital iletişim stratejisi ve analizi ile kriz iletişimi alanlarında çalışmalar yürüttü.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN