Yekta Kopan, Serdar Kuzuloğlu ve Elçin Karatay ile dijital dönüşüm kavramını konuştu

Yekta Kopan ile Yarının Dünyası’nın bu haftaki konukları Serdar Kuzuloğlu ve Elçin Karatay oldu. Blokzincirin merkeziyetsiz ve şeffaf olmasının, geleceğimizi nasıl etkileyeceğinin yanı sıra, hukuki yanları da ele alındı.

Mahremiyet mi şeffaflık mı?

Kuzuloğlu’na göre, daha iyi bir hizmet almak için mahremiyetten ödün veriliyor. “Gelecekte esas mesele, mahremiyetten öte, mahremiyeti paylaşan paydaşlar arasındaki güven ilişkisi olabilir. Burada da devreye hukuk giriyor” dedi.

Elçin Karatay ise, bu konunun cevabını verebilmek için teknolojinin net şekilde tanımlanması gerektiğine değindi. Dünya genelinde yapılması gereken bir tanımlama ve uygulama gerektiğini, Türkiye’nin bu konuda pek çok ülkeden iyi konumda olduğunu ifade etti.

Teknoloji sektörünün pandemiden nasıl etkilendiği konuşulurken Kuzuloğlu, ülkenin bu dönemde iyi bir sınav verdiğini dile getirdi. “Türkiye, dijital sektörünün elektronik ticaret bağlamında da olsa sağlam temellere oturduğunu gösterdi. Bazı problemler olsa da Türkiye’nin en ücra köşesine kadar her şey ulaştırılabiliyor” dedi.

Karatay konuyla ilgili olarak, çok fazla teknoloji firmasıyla çalıştığını ve hepsinin işlerinin yoğunlaştığını belirtti. “Dijital dönüşüm dediğimiz kavram beklenmedik şekilde arttı. Gündeminde olmayan firmalar bile buna zorlanmış oldu” dedi ve ülkenin özellikle bankacılık alanındaki teknolojik uygulamalarının yurt dışına örnek olduğunu dile getirdi.

Merkeziyetsizliğe hazır mıyız?

Blokzincirdeki merkeziyetsizlik ve şeffaflıkla ilgili olarak Kuzuloğlu, kripto cüzdanlardaki adresin şahısla bağlantılı olmayışına değindi. Bunun güçlü bir koruma yöntemi olmasının yanı sıra, unutulan şifrelerle mağduriyet yaşamanın da söz konusu olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Şifresi unutulan cüzdanlardaki paralara sonsuza kadar ulaşılamayacak. Ortada bir emisyon var, para var fakat sahibi yok.”

Karatay, bu açıdan bakınca merkeziyetsizliğe hazır olma konusunda soru işaretleri olabileceğine değindi ve bazı durumlarda “Merkezi otorite olsa mıydı?” şeklinde sorgulamalar olabileceğine dikkat çekti.

Pandemi, blokzincir, mahremiyet, şeffaflık, gizlilik ve daha pek çok başlığın ele alındığı bölümün tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN