Yakup Bayrak, Tüm Zamanların En Yükseği’nde deneyim tasarımını anlattı

Paribu sponsorluğunda hazırlanan, Cem İşçiler ve Fazlı Polat’ın sunduğu Tüm Zamanların En Yükseği’ne SHERPA’nın kurucusu Yakup Bayrak konuk oldu.

Yakup Bayrak, deneyim tasarımının gittikçe artan önemini, tasarım kararlarının nasıl alındığını ve deneyim tasarımcısının rolünü Tüm Zamanların En Yükseği’nde anlattı.

Bayrak, deneyim tasarımının odaklandığı alanı şu sözlerle anlattı: “Elektronik cihazlarla; klavye aracılığıyla, dokunarak veya sesli komut sistemiyle etkileşime geçiyoruz. Burada bir yazılım bir de onun ara birimi var. Bu ara birimin düzeni, üzerinde hangi bilginin yer alacağı ve basınca nasıl bir ses çıkacağı gibi konularda birinin rol alması gerekiyor.” Bayrak, deneyim tasarımcısının rolünün ise, burada yaşanan deneyimi mühendislerle birlikte en uyumlu şekilde ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

“Kullanıcının artık seçim hakkı var”

Kullanıcıların sistemler ile yaşadığı deneyimin çok önemli hâle geldiğini vurgulayan Bayrak, “Web 3.0 kullanıcıya, ‘seçim hakkı senin ve kimseye bağlı değilsin’ diyor. Seçim hakkının bu kadar özgür bir şekilde kullanıcıya verildiği bir dünyada ona yaşattığınız deneyim pürüzsüz olmalı” dedi.

Deneyim tasarımı süreçlerinde kararların alınmasına değinirken “Sistemlerin üzerinde kullanıcıların davranışlarını anonim olarak kaydeden yazılımlar kullanıyoruz” diyen Bayrak, canlı geri bildirimler almanın önemini vurguladı. “Bunun için de kullanıcılarla birlikte deneyim yaşama seansları gerçekleştiriyoruz” dedi.

Sohbetin öne çıkan başlıkları arasında Paribu ile SHERPA’nın birleşmesi de vardı. Bayrak, “İnsanlar kripto para platformu olarak görse de, Paribu aslında bir teknoloji firması. Bunu, 2022’nin sonunda ve 2023’te ortaya çıkaracağı birçok yeni servisle göstermeye başlayacak. Kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik servisler tasarlamak noktasında ise SHERPA rol alacak” dedi.

Yakup Bayrak’ın deneyim tasarımıyla ilgili soruları yanıtladığı Tüm Zamanların En Yükseği yayınının tamamını aşağıdan izleyebilir veya Spotify’da dinleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN