Web3’te venture builder modeli ve web3 native olmak

Paribu ve Webrazzi iş birliğinde yayınlanan “Blockchain Talks” serisinin beşinci bölümünde “Web3’te venture builder modeli ve web3 native olmak” konusu ele alındı.

Ahmet Buğra Ferah’ın moderatörlüğünde hazırlanan programın konukları Paribu Ventures Direktörü Utku Dördüncü ve Inverter Network Kurucusu Alp Ergin konuk oldu.

“Paribu Ventures’ın iki yatırım anlaşması var”

Utku Dördüncü, Paribu Ventures tarafındaki son gelişmeleri aktarırken portfolyo yönetiminin sıkılaştığı ve içe dönülen bir dönemde olduklarının altını çizdi. “Önümüzde iki anlaşma var; bunlardan biri, telekom dünyasına yönelik bir oyun projesi. Web2,5 odaklı bu oyunda, blokzincir kullanarak topluluk ve sadakatin nasıl yaratılacağının yanıtı aranıyor” şeklinde yakın dönem yatırım planlarını açıkladı.

Alp Ergin ise, üniversitede web3’e giriş yaptığını belirtirken; “Web2,5 diyebileceğimiz bir web2 girişiminde bulundum. İlk olarak blokzincir teknolojisinden faydalanan bir gıda girişimini hayata geçirdim. Ardından altı, yedi proje daha geliştirdim” dedi.

Venture builder dinamikleri

Alp Ergin, venture builder dinamiklerinin detaylarını şu sözlerle anlattı: “Burada bazı soruların yanıtına odaklanmak gerekiyor. ‘Web3 konseptinde organik komün nasıl geliştirilir?’, ‘Token ekonomisini yarattığımız sistemlere nasıl entegre edebiliriz?’ ve ‘Nasıl sürdürülebilir ekonomiler nasıl yaratabiliriz?’ Ventutre building’te web2 ve web3 arasında çok fark var. Para akışı olan bir web3 projesi çok zor tasarlanıyor diyebiliriz. Burada tradisyonel finanstan gelen bakış açısıyla beraber web3 nasıl yeni modeller çıkarabileceğimize odaklanmak gerekiyor. İnsanları bu ekosisteme getirmek için hangi yöntemleri uygulayacağımızı ve onlar için nasıl anlaşılır hale getireceğimizi çalışıyoruz.”

Utku Dördüncü ise, konunun yatırımcı tarafıyla ilgili bilgiler aktardı: “Web3’te, normalde görmeye alışık olmadığımız bir durum var. Venture’lar başka venture’ları doğuruyor. Projelerin kontrat ve organizasyon yapısı modüler olduğu için bunu destekleyen insanlar herhangi bir modülün başka bir iş modeline, başka bir projeye dönüşebileceği yönünde oylama yapabiliyor.”

Lokal çözümler geliştirmek

Şimdiye dek blokzincir ekosisteminde “Meta” yaklaşımıyla hareket edildiğini belirten Ergin, yaptıkları globale değil, yerele odaklanılması gerektiğini dile getirdi. Zincir üzerindeki lokal sorunları algılayıp onlar için çözüm geliştirmenin gerekliliğinden bahsetti ve bu yaklaşımla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Web3’te projeler üzerinde sadece finansal yatırımcıların değil, zaman yatırımı yapan insanların da söz sahibi olduğu bir yapı söz konusu. Ayrıca, yatırım yapan kişilerin de oylamadaki konumunun adil olmasına bakılıyor. Dördüncü konuyu şu örnekle anlattı: “Mesela; 1 kişi, 1 milyon değerinde, 1000 kişi de 250 bin değerinde bağışta bulunduysa 250 binin kişinin oyu geçerli oluyor. Yaptığı yatırımın miktarıyla tek bir kişinin düzeni bozmasına izin verilmiyor.”

Bunların yanı sıra; markaların web3’e giriş süreci ve girmesinin faydaları, web3 kültürü gibi konuların da konuşulduğu yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 7 Nisan 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN