Üretken yapay zeka teknolojisinin oyunlardaki kullanımı artacak

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Ventures Yöneticisi Erman Taylan, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Üretken yapay zeka teknolojisinin oyunlardaki kullanımı artacak

Üretken yapay zeka, son dönemin teknoloji dünyasındaki en popüler konularından bir tanesi.
Bain & Company’nin konuyla ilgili gerçekleştirdiği araştırmaya göre günümüzde oyun içeriklerinde üretken yapay zeka kullanımı %5’in altında seyrediyor. Ancak şirket, 5-10 yıllık bir vadede bu oranın %50’nin üzerine çıkacağını tahmin ediyor. Şu an için üretken yapay zeka en çok üretim öncesi süreçlerde planlama ve beyin jimnastiği gibi konularda kullanılıyor. Ancak uzun vadede oyun geliştiricilerin büyük bir kısmı üretimin bizzat kendi içinde üretken yapay zekayı kullanacaklarına inanıyorlar. Bu sayede hem oyunun kalitesini arttıracaklarını hem de maliyetlerini düşüreceklerini düşünüyorlar. Aynı rapora göre entegrasyon süreci ve büyük veri eğitimi, üretken yapay zekaya geçişin önündeki en büyük bariyerlerden. Uzun vadede oyun geliştirmede üretken yapay zeka en çok gerçek zamanlı oyun moderasyonu (live ops), hikaye üretimi ve bot karakterler, oyun içi objelerin tasarımı ve kullanıcıların oluşturduğu diğer oyun içeriklerinde kullanılacak.

Çip üretimine ilgi artıyor

Çipler, üretken yapay zeka için kritik öneme sahip. Geride bıraktığımız hafta dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan Arm halka arz edildi (IPO). Halka arza rekor bir katılım yaşandı ve halka arz 54.5 milyar dolar değerlemeyle gerçekleşti. Şirket ise halka arzdan 4.87 milyar dolar gelir elde etti. Çip üreticileri, üretken yapay zeka teknolojisi üzerine çalışan girişimlere yatırım yapmaya devam ediyor. Hatta erken aşama yatırımcılar, bu alanda yatırım yapacakları girişimler için önden çip üreticileriyle özel anlaşmalar yapıyor.

Web3 oyunlarında yaşanan son gelişmeler

PUBG’nin yaratıcısı Krafton, Overdare isimli NFT tabanlı bir web3 oyunu üzerine çalıştığını açıkladı. İçerisinde yapay zeka ile çalışan tasarım araçları da bulunan oyun, Roblox benzeri bir deneyim sunacak. Overdare’in erken lansmanının bu sene sonunda yapılması bekleniyor.

İspanya Futbol Ligi LaLiga, Amerika kıtasında NFT tabanlı fantezi futbol oyunları çıkarmak üzere bir oyun girişimi olan GameOn ile anlaştı. GameOn, altyapısıyla hazırlanacak olan NFT tabanlı oyunlarda, LaLiga’da mücadele eden takım ve futbolcular lisanslı bir şekilde yer alacak. Oyunun hedeflediği ülkelerin öncelikle olarak Kanada ve Güney Amerika ülkeleri olacağı belirtildi.

Bu içerik en son 21 Eylül 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN