Turan Sert: “Merkeziyetsiz finans rekabeti artıracak”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümü Pelin Yantur’un sunumuyla yayınlandı. Yantur’un konuğu Paribu Danışma Kurulu Üyesi Turan Sert, merkeziyetsiz finans üzerine soruları yanıtladı.

Yayında merkeziyetsiz finansın dünü, bugünü ve yarını üzerine merak edilenler konuşuldu.

Merkeziyetsiz finans açısından 2022 nasıl bir yıldı?

Programın ilk başlığı merkeziyetsiz finans açısından 2022’nin değerlendirilmesiydi. Turan Sert, bu yılın yatırımcılar için zor bir yıl olduğuna değindi. Merkeziyetsiz finansın 2017’de doğup 2020’de büyük bir yükseliş yaşadığını hatırlatan Sert, “2022 bu yükseliş ardından gelen düşüş yılı oldu. Ancak bununla birlikte teknolojik açıdan önemli gelişmelerin yaşandığı ve bu alanda hizmet veren yapıların yavaş yavaş oturmaya başladığı bir yıl da oldu” şeklinde bu yılı değerlendirdi.

“Merkeziyetsiz finansın güvenilir olma sebebi şeffaflık”

Merkeziyetsiz finansta güven üzerine konuşulan yayında Turan Sert, kısaca merkeziyetsiz finansın yapısını tanımlayarak açık kaynaklı olmasının güveni oluşturan temel etmen olduğunu belirtti. “Açık kaynak özelliğiyle blokzincirdeki tüm işlemlerin görülebilmesi ve şeffaf olması, merkeziyetsiz finansı güvenilir yapıyor” şeklinde yorumlarını belirtti.

Merkeziyetsiz finans ve geleneksel finans arasındaki bağ

Merkeziyetsiz finansın gelecekte geleneksel finansın yerini almayacağını, alternatif bir sistem olarak varlığını sürdüreceğini belirten Turan Sert, bunun rekabeti artıracak bir gelişme olduğunun da altını çizdi. “Nasıl ki Bitcoin, swift sistemi karşısında bir opsiyon olduysa merkeziyetsiz finansta da benzer bir durum yaşanacak” diyerek konuya açıklık getirdi.

Geleneksel finans kurumlarının, regülasyonların oturmasıyla birlikte kripto para saklama, aracılık etme gibi hizmetler verebileceklerini belirtirken hibrit bir yapının oluşacağı ve buna istinaden ilerleyen dönemlerde merkeziyetsiz finans kullanıcılarının sayısının artacağını dile getirdi.

Merkeziyetsiz finans hakkında tüm merak edilenlerin konuşulduğu bölümün tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN