“Regülasyon Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirebilir”

Paribu sponsorluğunda gerçekleşen ve İsmail Hakkı Polat ile Mert Fırat’ın sunduğu podcast serisinin ikinci bölümü yayınlandı. “Tüm Zamanların En Yükseği”nin ilk konuğu Vergi Uzmanı Ozan Bingöl oldu.

Gündemden düşmeyen vergi konusu ile ilgili merak edilenleri Mert Fırat ve İsmail Hakkı Polat sordu, Ozan Bingöl yanıtladı. Verginin tarihi, amacı, işleyiş biçimiyle başlayan sohbet, kripto paraların vergilendirilmesi ile devam etti.

Vergi öngörülebilir olmalı

Ozan Bingöl, kripto finansal varlık olarak isimlendirilen kripto paralar için yatırımcılardan alınması planlanan verginin tayin edilip kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine değindi. “Vergi sistemi öngörülebilir olmalı, belirleyici olmalı. O zaman yatırımcı yatırım yapar” diye ekledi.

Bingöl, konuya açıklık getirmek adına dünya genelinde ülkelerin kripto parayı tanımlama biçimlerinden örnekler verdi. Tanımlamayla ilişkili olarak Mert Fırat’ın “Geçmişe dönük vergilendirme olabilir mi?” sorusunu Bingöl, “Kripto paralar, gelir vergisi tanımının yedi kazanç unsurundan birine sokulursa geçmişe dönük vergilendirme de olabilir” şeklinde yanıtladı.

Dünyadan bağımsız davranamayız

İsmail Hakkı Polat, vergi düzenlemeleri kapsamında yerli platformlardaki alım-satım döngüsüne yabancıların da dahil olmasının ve bunun bankacılık sistemi ile entegre edilmesinin ülke hazinesine katkı sağlayabileceğine değindi. Bu konuda Malta’yı örnek göstererek “Türkiye’de de herkese yönelik bir vergilendirme politikası, ülkeyi paranın cazibe merkezi haline getirir diye düşünüyorum” dedi.

Konuyla ilgili fikri sorulan Bingöl, verginin sadece gelirden ibaret olmadığını belirtti ve “Bu anlamda dünyadan bağımsız davranamayız, entegre olmalıyız” diye de ekledi.

Vergilendirme sisteminin pek çok açıdan ele alındığı bölümün tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN