Paribu Net test ağında staking özelliği kullanıcı testine açıldı

Mart ayından itibaren canlı ağında (mainnet) çalışmaya başlayan Paribu Net’in test ağında staking özelliği kullanıcı testlerine açıldı.

Paribu Net kullanıcıları, test ağında onaylayıcı adaylarını görüp diledikleri adaya, diledikleri miktarda PRB stake edebilecek. Stake ettiği tutar karşılığında test bakiyesi olarak elde ettiği test PRB’lerini çekebilecek (claim reward) ve isterse yeniden stake edebilecek.

Kullanıcıların test bakiyelerini almak için bir cüzdanının olması ve minimum üç ay önce açılmış, en az 100 takipçisi olan, herkese açık bir Twitter hesabından tweet atması gerekiyor. https://faucet.paribuscan.com adresine ilgili tweet’in URL’ini girmesinin ardından PRB bakiyesi, kullanıcının hesabına yüklenecektir.

Stake nedir?

Paribu Net, kendi konsensüs algoritması gereği, işlem onaylayıcılarının stake edilmiş PRB miktarlarına göre belirlendiği bir sistemle çalışır. Yapı gereği bakiyesinde 10 bin PRB bulunan ve gerekli teknik gereksinimleri sağlayan herkes, aday onaylayıcı olmak için başvuruda bulunabilir. Onaylayıcı başvurusu test ağında kullanıcı testine açıldığında duyuru kanallarımız üzerinden kullanıcılarımızla paylaşılacaktır. Blok sürelerine bağlı olarak ortalama 1 gün sonunda başvuru onaylanıp aktif hâle gelir ve başvuru sahibi aday onaylayıcı (candidate validator) olur.

Aday onaylayıcıların, ellerindeki PRB’nin dilediği kadarını istedikleri adaya delege etmesine stake işlemi denir.

Kullanıcıların delege ettikleri PRB’lerle beraber, stake edilmiş PRB bakiyesi en yüksek olan 21 aday onaylayıcı, liste değişiminde yeni dönem için ana onaylayıcı olur. 22’nci sıra ile 32’nci sıra arasında yer alan adaylar da yedek onaylayıcı olarak devam eder.

Paribu Net test ağında stake süreci nasıl ilerleyecek?

  • Paribu Net’in canlı ağında (mainnet) ve test ağında PRB stake edebilmek için minimum tutar 100 PRB’dir.
  • Stake işlemi yapıldıktan sonra unstake talebi oluşturulursa ortalama 3 gün sonunda stake edilen bakiye stake eden adrese çekilebilir.
  • Paribu Net canlı ağında (mainnet) stake işlemi sonucunda 1 PRB ve üzeri miktarda elde edilen ödüllerin çekimi yapılabilir. Test ağında ise, deneyim sürecini kolaylaştırmak için elde edilen test ödüllerinde çekim için sınır bulunmamaktadır.
  • Bu süreçte yapılan işlemlerin tamamı test niteliği taşımaktadır. Yatırılan ve kazanılan PRB’lerin canlı ağda (mainnet) işlem gören PRB ile ilgisi olmayıp tamamen test ağında yer almaktadır.

Testin amacı, kullanıcıların staking sürecini deneyimlemelerini ve dileyenlerin katkı sunmasını sağlamaktır.

Test işlemlerinde kullanacağınız PRB bakiyelerinizi buradan oluşturabilir, staking sürecini deneyimlemeye buradan başlayabilirsiniz.

Staking test sürecinden sonra ne olacak?

Tüm kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği, üzerinde proje geliştirip, stake işlemiyle onay sürecinin ve ağ yönetiminin bir parçası olabileceği Paribu Net’in yeni blok tarayıcısı için geliştirme süreci devam ediyor. Önce test ağında, ardından canlı ağda (mainnet) kullanıcılara sunulacak olan yeni blok tarayıcısı yakın zamanda teste açılacak. Mevcut tarayıcıya ek olarak sunulacak yeni arayüzde kullanıcıların tüm işlemlerini hızlı ve kolay şekilde yapabilmesi hedefleniyor. Yeni arayüz devreye girdikten kısa bir süre sonra staking ve onaylayıcı başvuruları süreçleri de kullanıma sunulacak.

Paribu Net test süreçlerine katılan tüm kullanıcılar, tespit ettikleri bulguları paylaşarak geliştirme sürecine katkı sağlayabilir.

Bu içerik en son 25 Nisan 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN