Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Pelin Yantur’un konuğu Paribu Kıdemli Hukuk Müşaviri Av. Aysu Düz ve Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul oldu.
Yayında Aysu Düz ve Semih Sercan Erkul, deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için toplanan kripto para bağışları üzerine merak edilen soruları yanıtlarken Paribu’nun kripto para bağışıyla ilgili yaptığı çalışmalara da değindi.
Kripto para bağışı uluslararası alanda etkin rol oynadı
Kripto para bağışlarıyla büyük bir yardım yapıldığı yönündeki yorumları göreceli bulduğunu belirten Semih Sercan Erkul, “Bütüne baktığımızda kripto para yardımlarının payı, henüz çok büyük değil. Ancak blokzincir, yurt dışından daha çok yardım gelmesini sağladı. Türkiye’de bankacılık sistemleri çok hızlı ve işlevsel ama yurt dışından bağış yapmak için kullanılan swift ile gecikme yaşanması ya da havale ücretlerinin yüksek olmasının karşısında kripto para ile bağış yapmak daha çok tercih edilebiliyor” dedi.
Aysu Düz de kripto para bağışlarının, uluslararası alanda daha etkin rol oynadığının altını çizerken; “Paribu olarak da bu durumun güzel örneklerini yaşadık. TRON ağının kurucusu Justin Sun, 1 milyon TRX bağışladığını Twitter üzerinden Paribu’ya açıkladı. Bu gibi örnekler, dayanışma konusunda büyük rol oynuyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Paribu, kripto para bağışını ilk kez UNICEF ile başlattı
Türkiye’de kripto para bağışına gösterilen ilgiye yönelik görüşlerini aktaran Aysu Düz: “Biz daha önce yaptığımız algı araştırmasında da Türk vatandaşlarının kripto para olan ilgisini ortaya koymuştuk. Aslında Türkiye, kripto parayla bağış yapma kavramına da uzak değil. Biz Paribu olarak, daha önce UNICEF için bir kripto para bağışı kampanyası başlatmıştık ancak yaşadığımız bu afetle birlikte daha çok insan bunu destekler konuma geldi.”
Kripto para bağışlarının sivil toplum kuruluşlarına olan etkisi
Sivil toplum kuruluşlarının bu bağışlardan sağladığı faydalar üzerine de konuşulan yayında Semih Sercan Erkul, blokzinzcirin en önemli faydasının şeffaflık olduğunun altını çizdi. “Blokzincirde her şey şeffaf şekilde görülüyor. Yardım miktarlarının görülebilmesi çok önemli ancak asıl süreç, kripto paranın nakdi paraya dönüştüğü andan itibaren başlıyor. Biz de bunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
Regülasyon olmasa da kanunlara tabi şekilde ilerliyoruz
Kripto para bağışlarının hukuki açıdan değerlendirmesini yapan Aysu Düz, ülkemizde sektöre yönelik bir regülasyon olmasa da Paribu’nun genel kanunlara tabi şekilde ilerlediğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak; “Kripto paralarla ilgili kesin bir tanım yok sadece Merkez Bankası tarafından “elektronik para” şeklinde bir atıf mevcut. Bu da kripto paranın ayni olarak nitelendirilmesi demek. Paribu’nun yükümlülüklerine gelirsek; tüm kripto para borsaları, MASAK tarafından yükümlü kabul edildi ve bu kapsamda uymaları gereken kurallar var. Müşteri tespit yükümlülükleri, şüpheli işlem bildirim yükümlülükleri gibi sorumluluklara tabiyiz. Sivil toplum kuruluşlarına hesap açarken de bunları yerine getiriyoruz. Kripto para bağışlarının bir platform tarafından düzenlenmesinin en büyük faydası da bu” şeklinde açıklama yaptı.
Kripto para bağışlarına dair merak edilen pek çok sorunun yanıtlandığı yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bu içerik en son 2 Mart 2023 tarihinde güncellenmiştir.