Fas’tan kripto paralara yönelik ilk yasa tasarısı geliyor

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, gündemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları ve detaylar şöyle:

Fas’tan kripto paralara yönelik ilk yasa tasarısı geldi

2022 yılında Kuzey Afrika’daki “en hızlı büyüyen kripto piyasasına sahip olan Fas’ın Merkez Bankası Başkanı, 3 Ocak’ta gerçekleştirdiği bir basın toplantısında kripto paralara dair olası yasa tasarısı için paydaşlar ve piyasa katılımcıları arasında görüşmelere başlandığını belirtti. İlerleyen dönemlerde de bu görüşmelere Fas Sermaye Piyasası Otoritesi gibi kurumların katılması bekleniyor.

Fas Merkez Bankası, konuyla ilgili belgeyi hazırladığı ve hazırlık aşamasında IMF ve Dünya Bankası ile çalıştığı bilgisini paylaştı. Bu taslak yasa tasarısı ilk olmasının dışında kripto paranın “Fas bağlamına uyarlanmış olarak” tanımlanması özelliğini de taşıyor. İnovasyonun önüne geçmeden bireyleri ve yatırımcıları koruyacak mahiyette olması planlanıyor.

İsrail, kripto paralar için regülasyon önerisinde bulundu

İsrail Maliye Bakanlığı’nın baş ekonomisti Shira Grenberg’in bakanlığa kripto para regülasyonlarıyla ilgili önerilerini içeren 109 sayfalık bir rapor sunmasının ardından İsrail Menkul Kıymetler Kurulu da dijital varlıklar için düzenleyici bir çerçeve önerisinde bulundu.

Bu alanda faaliyet sürdüren 100’den fazla şirketin olduğu İsrail’deki regülasyon önerileri yatırımcıları korumak amacıyla ortaya atılıyor. Bununla birlikte Menkul Kıymetler Kurulu dijital varlıkların da “menkul kıymetler tanımı” kapsamına alınmasını önerdi. Öneri, 12 Şubat’a kadar kamuoyuna açık olacak ve uygulamaya alınması durumunda ülkedeki şirketlere bu regülasyonlara uymaları için altı ay süre tanınacak.

Birleşik Krallık Suç Teşkilatı’ndan yeni kripto birimi kurma kararı

Birleşik Krallık Suç Teşkilatı, kripto endüstrisindeki siber saldırıların özellikle 2022 yılında artmasının ardından bu alandaki suçları araştırmak için yeni bir kripto birimi kurma kararı aldı.

Kripto para sektöründe merkez konumuna gelmek isteyen Birleşik Krallık’ta vergi muafiyet haberi, halihazırda yerleşik kripto tüccarları için vergi rehberi ve kriptoya özel suç birimi kurulması gibi adımlar atılıyor. Bu atılımlar, bireyleri ve ekosistemi koruyucu nitelikte olduğu için olumlu yansımaların görülmesi bekleniyor.

 

Bu içerik en son 5 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN