Ethereum’daki Şanghay hard fork’unun mart ayında gelmesi planlanıyor

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, yeni yılla birlikte kripto para sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı.

Günün öne çıkan başlıkları ise şöyle:

Ethereum’daki Şanghay hard fork’unun mart ayında gelmesi planlanıyor  

Ethereum (ETH) geliştiricileri, EVM Nesne Formatı (EOF) olarak adlandırılan bir dizi Ethereum İyileştirme Önerisini (EIP’ler) Şanghay yükseltmesine dahil etmekten vazgeçerek tarihi netleştirdi. 5 Ocak’ta yapılan görüşmede, Şanghay hard fork’unun Mart 2023’te olması konusunda geliştiriciler fikir birliğine vardı.

EOF, merkezi olmayan uygulamaları ve akıllı sözleşme işlevselliğini destekleyen Ethereum Sanal Makinesi (EVM) için yeni bir sözleşme formatı sunacak. Akıllı sözleşme kodu ve veriler arasında ayrım yapmak için Ethereum’un işlem formatını yenileyecek ve EVM’yi gelecekte daha kolay yükseltilebilir hâle getirecek. Şanghay yükseltmesindeki en önemli kod değişikliği, doğrulayıcıların stake edilmiş ETH’leri geri çekebilmelerini sağlamaya odaklanacak.

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin de konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“EVM’de bir şeyleri kaldırmak, diğer özellikleri kaldırmaktan çok daha zordur. Eğer yeni bir EVM sürümü yapacaksak gelecekte yapmak istediğimiz her türlü yükseltme için ileriye dönük olarak çok uyumlu olma fikriyle tasarlanmalıdır.”

Mastercard Web3 sanatçılarına yönelik programı için Polygon ile anlaştı

Las Vegas, Nevada’da düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’na katılan Mastercard, Artist Accelerator’ı başlatmak için Polygon blokzincirini kullanacağını duyurdu.

Müzik sanatçılarının NFT’leri basıp çevrimiçi bir varlık oluşturarak ve bir topluluk kurarak markalarını nasıl genişleteceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanan programın bu yılın sonlarına doğru canlı yayınlanan bir sanatçı vitrini ile sona ereceği söylendi.

Amacın müzik içeriği yaratmak, iş birliği ve sahiplik için bir alan açarak söz konusu hızlandırıcıyla dünya çapındaki sanatçıları Web3’teki mentorlarla buluşturmak olduğunu belirten Mastercard, basın açıklamasında şunları dile getirdi:

“2023 baharında başlayacak olan Mastercard Artist Accelerator, müzisyenler, DJ’ler, prodüktörler gibi yeni ortaya çıkan beş sanatçıyı dijital ekonomide kendi müzikal yollarını çizecek araçlar, beceriler ve erişimle hazırlayacak.”

McKinsey’nin raporuna göre; Metaverse 2030 yılına kadar 5T$ değer yaratabilir

McKinsey&Company’nin hazırladığı rapora göre; Metaverse’ün tüketici ve iş odaklı sayısız kullanım alanı göz önünde bulundurulduğunda 2030 yılına kadar 5 trilyon dolara kadar değer yaratma potansiyeli söz konusu.

Rapor, Metaverse’ün tam potansiyeline ulaşabilmesi için dört teknoloji kolaylaştırıcısına ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor: cihazlar (artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik, sensörler, haptikler ve çevre birimleri), birlikte çalışabilirlik ve açık standartlar, kolaylaştırıcı platformlar ve geliştirme araçları. Bununla birlikte tüketiciler, son kullanıcılar ve vatandaşlar için olumlu olması amaçlanan deneyimlerin en üst düzeye çıkmasına odaklanmak da Metaverse’ün başarısını artıracak faktörler arasında görülüyor.

“Metaverse göz ardı edilemeyecek kadar büyük” diyen rapor, Metaverse’ün ticari ve kişisel yaşamlar üzerindeki etkisine de dikkat çekiyor. McKinsey, 2030 yılına kadar canlı etkinliklerin yüzde 50’sinden fazlasının Metaverse’de gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

Geçtiğimiz hafta gündemde yer alan diğer önemli haberler ise şöyle:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı blokzincir tabanlı dijital cüzdanı duyurdu

Dijital Türkiye 2023 toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın duyurduğu dijital kimlik ve cüzdan kullanımını duyurdu. Bu dijital ürünlerle e-devlet uygulamasının offline çalışması ve bilgilerin, kullanıcıların cep telefonlarında saklanması gibi yeniliklerin de gelmesi bekleniyor.  Oktay ayrıca, gelecekte e-devlet kullanımının da bu araçlarla daha güvenilir olacağının altını çizdi.

GammaRey, GoLogiq ile 320 milyon dolarlık birleşme anlaşması imzaladı

Blokzincir fintech firması GammaRey, finansal e-ticaret ve tüketici veri analitiği şirketi GoLogiq ile 320 milyon dolarlık birleşme anlaşması imzaladı. Söz konusu birleşmeyle taraflar, hızlı büyüyen servet yönetimi pazarına odaklanmayı planlıyor. Birleşme işleminin, şartlara bağlı olarak önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

Lightning Network özellikli ilk Bitcoin ATM’si Avustralya’da kullanıma açıldı

Bitcoin Lightning ATM’si, geleneksel Bitcoin ATM’lerine oldukça benzer şekilde çalışıyor. Bitcoin Lightning ATM’si, klasik Bitcoin ATM’lerinden farklı olarak katman-2 çözümüyle anlık işlem yetenekleri sunarak önemli ölçüde zaman kazandırıyor. ATM, ayrıca çok az miktarlarda Bitcoin satın alınmasına da olanak tanıyor.

MicroStrategy, Bitcoin Lightning çözümlerini açıkladı

MicroStrategy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Michael Saylor, şirketin 2023 planlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu planlar kapsamında Bitcoin Lightning Network destekli bir yazılım ve çözümleri başlatılacağı belirtildi. Saylor, katıldığı Twitter Space etkinliğinde kurumsal pazarlamayı destekleyen çözümler geliştirdiklerini dile getirdi. Buna ek olarak kurumsal web sitelerine yönelik siber güvenlik çözümlerini de değerlendirdiklerini kaydetti.

Bu içerik en son 9 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN