Ecem Dilan Köse: “Dijital dünya ile organik dünya arasında köprü olmak ve bunu insanlara anlatma isteğiyle sanatçı oldum”

Paribu sponsorluğunda hazırlanan Yekta Kopan ile Yarının Dünyası’nda yeni bölüm konuğu dijital sanatçı Ecem Dilan Köse’ydi. 

Farklı disiplinlerde ürettiği eserleriyle bilinen Ecem Dilan Köse, sanat kariyeri ve sanatın geleceğine dair pek çok konudaki görüşünü Yekta Kopan ile paylaştı.

“Ankara iletişime açık bir şehir”

Ankara’da büyüyen Ecem Dilan Köse, “Bana göre Ankara’nın yavaşlığı bazı şeyleri sindirerek yapmaya imkan sağlıyor ve insanlarla iletişime açık bir şehir olduğu için daha fazla paylaşıma itiyor” sözleriyle büyüdüğü şehrin üzerindeki etkisinden söz etti.

Üniversite dönemlerinde VJ’lik yaparken ekranda dönen görüntüleri yapabileceğini fark edip harekete geçtiğini ve oradan dönüşerek bugünkü noktaya geldiğini belirten Köse, iç mimarlık eğitiminin de çalışmalarına büyük katkı sağladığını belirtti.

“Kendime sanatçı demem vakit aldı”

Kendisine iyi geldiği ve hayata tutunmasını sağladığı için sanatla ilgilendiğini belirten Köse, zamanla oluşan algı ve vizyonunu fark ettiğinde kendine sanatçı dediğini dile getirdi. “Dijital dünya ile organik dünya arasında köprü olmak ve bunu insanlara anlatma isteği beni sanatçı yaptı” dedi. 

Programda dijital sanatın hızlı gelişiminden de söz edildi. Köse, her şeyi merak edip takip ettiğini ancak bu hızlı döngüde her şeye yetişmek için kendini zorlamadığını da belirtti. 

“Cryptomarbles benim için çok özeldi”

Köse, Yekta Kopan ile kariyer yolculuğu üzerine sohbet ederken ilk uluslararası iş deneyiminde bir performans için Rusya’ya gittiğini söyledi. Bu deneyimini şu sözlerle ifade etti: “Oradayken durumu çok algılayamadım. Bazen insan hayal ettiği şeye ulaştığında biraz çekingen olabiliyor. İçimden sürekli tadını çıkarmalıyım desem de çekinik kalmıştım ama şimdi biraz daha alıştım.”

İlk kişisel sergisi Cryptomarbles’da geleneksel ebru sanatı ile dijital kodlamayı bir araya getiren Köse, sergiyle ilgili duygularını şöyle aktardı: “Hep bir duam vardı: Önemli şehirlerin, önemli yerlerinde, insanla buluşan, literatüre geçen, sevdiklerimle yaptığım ve teknolojiyi gösterip tanıttığım hiç tanımadığım bir kitleyle buluşabileceğim bir sergim olsun. Taksim’de yaptığım ilk kişisel sergim Cryptomarbles ile bunu yaptım.”

NFT, dijital sanat, sanatın dönüşümü, bugüne dek ürettiği eserler ve planları üzerine konuşan Ecem Dilan Köse’nin konuk olduğu Yekta Kopan ile Yarının Dünyası’nı Paribu’nun YouTube kanalından izleyebilirsiniz.




Bu içerik en son 16 Mayıs 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN