Destek Analiz: Parçalı şekilde gerçekleşen emirlerdeki komisyon uygulaması

Bir satış emri tek seferde ya da birkaç parçada gerçekleşebilir ancak bu durum tahsil edilen komisyon ücretini değiştirmemektedir.

Vaka:

Parçalı şekilde gerçekleşen satış emrinde komisyon uygulaması.

Süreç:

Kullanıcı bir satış emri verdiğini, emrinin bir kısmının gerçekleştiğini bildirmiştir. Ayrıca, emrinin gerçekleşen kısmının tek değil, 3 parça halinde olması nedeniyle tahsil edilen komisyon ücretinin arttığı yönünde bir bildirimde bulunmuştur. Konunun bildirilmesinin ardından teknik ekibimizin incelemesi başlamıştır.

  • Bir satış emri verildiğinde, emre konu olan miktarı karşılayacak bir alış emri varsa bu işlem tek seferde gerçekleşir. Ancak emre konu olan miktarı karşılayacak tek bir emir yoksa, söz konusu teklif parçalı alış talepleriyle tamamlanır. Böylece işlemin daha hızlı şekilde gerçekleşmesi sağlanır.
  • Alış ya da satış teklifi, belirlenen fiyatta karşılık bulmuyorsa ya da bir bölümü karşılık buluyorsa, emrin gerçekleşmeyen kısmı “Açık Emir” olarak pozisyon tutmaya devam eder.
  • Ayrıca, yapılan incelemede uygulanan komisyonun doğru olduğu anlaşılmıştır. Bir emrin tek seferde ya da parçalı olarak gerçekleşmesi, tahsil edilen komisyon tutarını değiştirmemektedir.

Sonuç:

  • Bir satış emrinde, emre konu olan fiyata karşılık gelen alış emirleri eşleştirilir. Dolayısıyla bir emir tek seferde gerçekleşebileceği gibi birkaç parçada da gerçekleşebilir.
  • İşlem, emrin talep edilen fiyattan karşılanması ile tamamlanır.
  • Komisyon, işlem başına değil, oransal olarak tahsil edilir.
    – Örneğin, 0.1 BTC’lik satış emri, tek seferde gerçekleşebileceği gibi, 0.04 BTC, 0.04 BTC ve 0.02 BTC olarak parçalı şekilde de gerçekleşebilir. Komisyon ise bu parçalar üzerinden teker teker ve oransal olarak uygulanır. Matematiksel olarak, emir ister tek ister birkaç parçada gerçekleşsin, tahsil edilen komisyon ücreti aynı kalır.
    – Detaylandıracak olursak, 1000 TL’lik bir işlemde binde 2 oranında komisyon uygulanırsa bu komisyonun tutarı 2 TL olmaktadır. Eğer bu emir 400 TL, 400 TL ve 200 TL olarak parçalı şekilde gerçekleşirse, binde 2’lik komisyon oranı her birine ayrı ayrı uygulanır. Böylece sırasıyla, 0,8 TL, 0,8 TL ve 0,4 TL’lik komisyon bedeli tahsil edilir. Bunun toplamı da yine 2 TL olmaktadır.

Nelere dikkat edilmeli?

  • Aylık hacminizi ve hesabınıza uygulanan komisyon oranlarını “Hesap Ayarları” panelinden kontrol edebilirsiniz.
  • Komisyonlar” makalesine tıklayarak Paribu’da uygulanan komisyon oranlarına dair detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN