
Paribu ve FutureBright Group’un iş birliğiyle hazırlanan “Beyaz Yakalı Çalışanları ve Üniversite Öğrencilerini Anlama Araştırması” raporu yayınlandı. Araştırma, Türkiye’deki beyaz yakalı çalışanların ve üniversite öğrencilerinin yaşam rutinlerini ve finansla ilişkilerini keşfetmeye odaklandı.
En çok tercih edilen yatırım aracı, altın
Eylül – Kasım 2024 tarihleri arasında Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşayan, 18 – 34 yaş aralığında toplam 1.000 kişinin katılımıyla yürütülen araştırma, odak grupların yatırım alışkanlıklarını ortaya koydu. Rapora göre beyaz yakalı çalışanların yatırım tercihlerinde altın, yüzde 38 oranla ilk sırayı üstlendi. Altın, üniversite öğrencileri için de en çok tercih edilen yatırım aracı oldu.
Beyaz yakalı çalışanların altından sonraki yatırım aracı tercihleri sırasıyla döviz (yüzde 28) ve vadeli TL hesabı olarak öne çıktı. 5 üniversite öğrencisinden 3’ü, yatırım yapmadığını söylerken yatırım yapan üniversite öğrencilerinin yatırım aracı tercihlerinde kripto varlıklar ve döviz, yüzde 11’le ikinci sırayı paylaştı.
Kripto varlıklarda en büyük motivasyon “yüksek getiri potansiyeli”
Araştırma, kripto varlıklara yönelik ilginin motivasyonlarını da inceledi. Rapora göre kripto varlıklarla işlem yapan beyaz yakalı çalışanların yüzde 61’i, üniversite öğrencilerinin ise yarısından fazlası (yüzde 51), yüksek getiri potansiyeli motivasyonuyla işlem yaptıklarını ifade etti. Beyaz yakalılar için ikincil motivasyon kripto varlıkların “trend olması” iken, üniversite öğrencilerinin kripto varlıkların gelecekte kullanılacağı beklentisiyle (yüzde 40) bu araçlarla yatırım yapmaları dikkat çekti.
Beyaz yakalı modaya, üniversiteli sosyalleşmeye ve spora harcama yapıyor
İki odak grubun yaşam tarzlarına, hobilerine ve harcama alışkanlıklarına dair de ipuçları taşıyan Beyaz Yakalı Çalışanları ve Üniversite Öğrencilerini Anlama Araştırması, giyim / moda kategorisinin beyaz yakalı çalışanların harcama kategorileri arasında yüzde 42’lik bir oranla başı çektiğini gösterdi. Buna karşın üniversite öğrencilerinin kafe / restoran (yüzde 26) ve spor etkinlikleri (yüzde 14) kategorilerine yönelik ilgisi, öğrencilerin beyaz yakalı çalışanlara oranla sosyalleşmeye daha fazla harcama yaptığını ortaya koydu.
Beyaz yakalı kültür sanata vakit, öğrenciler nakit bulamıyor
Üniversite öğrencilerinin beyaz yakalı çalışanlara kıyasla sosyalleşmedeki aktifliği, kültür sanat etkinliklerine katılımda da görüldü. Beyaz yakalı çalışanların aylık bazda etkinliklere katılım sayısı ortalama 1 olarak ölçülürken, üniversite öğrencilerinin her ay yaklaşık ortalama 3 etkinliğe katıldığı görüldü. Öte yandan beyaz yakalılar, kültür sanat etkinliklerine katılamamalarının gerekçesini yoğunluk / vakit bulamama olarak açıklarken, üniversite öğrencilerinin neredeyse yarısı (yüzde 49) ekonomik nedenleri gerekçe gösterdi.
Yayınlanan araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu içerik en son 14 Temmuz 2025 tarihinde güncellenmiştir.