Ethereum (ETH) nedir?

Ethereum (ETH), Bitcoin harici ilk açık kaynaklı blokzincir olarak kurulmuş bir akıllı sözleşme platformudur. Ağın kripto para birimi Ether’dir.

Ethereum, Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiş, blokzincir teknolojisi üzerine inşa edilmiş açık kaynaklı, merkezi olmayan bir bilgi işlem platformudur. Sadece bir yazılım platformu değil, aynı zamanda akıllı sözleşme işlevselliği sunan bir programlama dilidir. Başka bir deyişle Ethereum, geliştiricilerin dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilen merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler – Decentralized Applications) oluşturmasına ve yüklemesine izin veren merkezi olmayan bir sistem dağıtımlı yazılım platformudur.

Bitcoin’e benzer şekilde, Ethereum merkezi olmayan genel bir blokzincir ağıdır; ancak aralarında bazı teknik farklılıklar vardır. Bitcoin’in aksine, Ethereum akıllı sözleşmelere izin verir ve yüksek oranda programlanabilir bir dijital para birimi olarak bilinir.

Ethereum, merkezi olmayan bir uygulama mağazası ve merkezi olmayan Internet olarak hizmet veren bir yazılım platformudur. Bu sistemin uygulamaları ve programları çalıştırabilmesi için bir para birimine ihtiyacı vardır. Buna “Ether” (ETH) denmektedir. ETH, dünyanın herhangi bir yerinde bir kişiden diğerine anında gönderilebilen dijital paradır.

Tıpkı Bitcoin gibi, ETH de merkezi değildir ve hükümet veya merkez bankaları tarafından kontrol edilemez. ETH, Bitcoin’e benzer ödemeler yapmak için kullanılır. Ayrıca Ether, Ethereum ağındaki uygulama geliştiricilerinin işlem ücretlerinin yanı sıra hizmetlerini ödemek için de kullanılır.

Dünya çapında çok sayıda geliştirici, kripto para cüzdanları, finansal uygulamalar, merkezi olmayan pazarlar, oyunlar ve çok daha fazlası gibi Ethereum platformlarını kullanarak uygulamalar geliştiriyorlar.

Şüphesiz, Ethereum interneti kullanma şeklimizi değiştirdi. Ethereum platformu kullanılarak geliştirilen merkezi olmayan uygulamalar, İnternet kullanımını dönüştürdü.

Yaratıcısı Vitalik Buterin Ethereum’u şu şekilde tarif etmekte: “Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırırsak Bitcoin’i altın, Litecoin’i gümüş olarak kabul edebiliriz. Bu durumda Ether petrole benzetilebilir. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sisteminin enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl birçok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırabiliriz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether ile sağlanacak.”

Bu sözlerden anlaşılacağı üzere, Ethereum geliştiricilerin Bitcoin ile rekabete girmek gibi bir düşüncesi olmadığı gibi, kurucu ekibinin çoğunluğu aynı zamanda Bitcoin’i geliştirmek için çalışıyor.

Ethereum’dan önce gelen blokzincirlerin işletim sistemleri yalnızca belirli kodlanmış öğeleri değiştirmek için tasarlanmıştır. Buna karşılık Ethereum’da çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni altcoinler üretebilirsiniz. Aynı zamanda Ethereum sistemi daha yenilikçidir ve bir blokun oluşma süresi 15 saniye olduğundan, onaylama süresi çok daha kısadır. Bunlar, Ethereum Sanal Makinesi’nin ve geliştiricilerin akıllı sözleşmeler olarak bilinen özelleştirilebilir işlemler geliştirmelerine olanak tanıyan programlama dili Solidity’nin tanıtımı ile mümkün oldu.

Vitalik Buterin, Bitcoin’in güvenli işlem teknolojisini genişlettiğinde, soyut bir düzeyde, bir işlemin kendi başına bir sözleşme ile güvence altına alındığını buldu. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir sözleşme, iki taraf arasında bir veya iki yönlü borsa sözü veren bir anlaşmadır. Buterin bu nedenle Ethereum Sanal Makinesi’ni bu düşünceyle tasarladı; blokzincir ağı üzerindeki herhangi bir işlemin, her iki tarafça kararlaştırıldıktan sonra kendi kendine yürütülmesi ve halka açık bir blokzincir defterine kaydedilmesini sağladı. Bu kendini yürütme, bu sözleşmeleri “akıllı” kılan şeydir ve böylece işletme sorumluluğu ve sonuç olarak yeni bir ekonomi için tamamen yeni bir evren açmıştır.

Ethereum blokzincirinde ne tür uygulamalar yapılabileceğini soruyorsanız, cevabın sınırsız olduğunu bilmelisiniz. Günlük olarak yaptığınız tüm işlemleri düşünün; meslektaşlarınıza gönderdiğiniz e-postalar, hayır kurumlarına bağışladığınız para veya eviniz için ödediğiniz kira, sosyal hizmetler ve hatta Paribu ile Fenerbahçe ortaklığında gerçekleştirilen Fenerbahçe Token projesinde olduğu gibi, spor kulüpleri ile taraftarlar arasında yeni bir köprü kurma da dahil, pek çok şey Ethereum üzerinde oluşturulabilir.

Ethereum ne zaman ve kim tarafından kuruldu?

Ethereum’un temeli 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından oluşturuldu ve 2015 yılının temmuz ayında daha önceden kazılmış 73 milyon piyasaya sürüldü.

Ethereum’un altyapısı

ETH, kendi blokzincir tabanı üzerinde PoW mekanizması ile çalışırken 2.0 güncellemesi ile PoS mekanizmasına geçiş yaptı.

Ethereum kullanıcılarına ne vadediyor?

Ethereum, akıllı sözleşme özelliği ile güvenliği artırılmış ve Bitcoin’den daha hızlı işlem yapılan bir ağdır. Merkeziyetsiz uygulamalar (DApp) için kullanılmaktadır. Hem ödeme hem de değer saklama yöntemidir.

ETH madenciliği yapılıyor mu?

ETH, Merge güncellemesiyle PoW’dan PoS’a geçiş yaptığı için madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi değildir.

En düşük fiyat ile en yüksek fiyat ve toplam arz

ETH, bugüne kadarki en düşük fiyatını 0.4209 dolar ile 21 Ekim 2015 tarihinde, en yüksek fiyatını ise, 4.891.70 dolar ile 16 Kasım 2021’de gördü. Dolaşan arzı ve toplam arzı denk olup 122.373.866 ETH’dir.

Paribu’da ETH işlemleri nasıl yapılıyor?

Bağlantı üzerinden ETH işlemlerinizi anında gerçekleştirebilirsiniz.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN